Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Marinčin si po olympiáde v Soči vyskúša aj majstrovstvá sveta

Slovenský hráč Edmontonu Oilers Martin Marinčin Foto: TASR/AP Photo

Dvadsaťdvaročný hokejový obranca začínal sezónu na farme Edmontonu Oilers v nižšej zámorskej súťaži AHL.

Bratislava/Edmonton 14. apríla (TASR) - Martin Marinčin je prvým prírastkom slovenskej hokejovej reprezentácie zo zámorskej NHL pred májovými majstrovstvami sveta v Bielorusku. Pre dvadsaťdvaročného obrancu to bude ďalší z vrcholov úspešnej sezóny, ktorú pritom odštartoval len na farme Edmontonu Oilers v nižšej zámorskej súťaži AHL.

Z klubu Oklahoma City Barons sa prepracoval až do prvého tímu "olejárov", premiérovo si zahral pod piatimi olympijskými kruhmi v Soči a svoj prelomový ročník môže zakončiť na svetovom šampionáte. "Nemôžem tomu uveriť. Je to paráda. Myslel som si, že to, čo som zažil v tomto ročníku, zažijem vo svojej kariére postupne. Emotívna bola aj rozlúčka s kapitánom Edmontonu Ryanom Smythom. Bol to pre mňa veľmi poučný ročník. Začínal som ho na farme v Oklahome, zakončím ho na majstrovstvách sveta v Minsku. Zažil som v ňom veľa krásnych momentov," prezradil talentovaný zadák, ktorý sa už naplno udomácnil v prvom tíme Edmontonu, v rozhovore pre oficiálnu stránku Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Teší sa na reprezentáciu

O jeho prípadnej účasti na MS sa hovorilo už pred niekoľkými týždňami, keďže Edmonton už dlho nemal šancu postúpiť do play off. No hrozilo, že Marinčin pôjde späť do farmárskeho tímu, ktorý bojuje o účasť vo vyraďovačke AHL. Od budúceho týždňa sa však definitívne pripojí k slovenskej reprezentácii v Poprade. "Prijal som možnosť hrať radšej na majstrovstvách sveta, ako ísť na farmu. Na reprezentáciu sa veľmi teším. Keď mi generálny manažér reprezentácie Otto Sýkora povedal, že proti Fínsku odohráme zápas v košickej Steel aréne, veľmi som sa potešil. Po štyroch rokoch si konečne zahrám doma," pokračoval košický rodák a odchovanec tamojšieho HC.

"Kouč Dallas Eakins mi pri odchode povedal, aby sa mi na šampionáte darilo, ale aby som prišiel na začiatku sezóny poriadne pripravený a zastal si svoje miesto. Do mužstva príde viacero nových hráčov, takže budem musieť vo veľkej konkurencii ukázať, že do prvého mužstva Oilers patrím," prezradil Marinčin.

Premiéru absolvoval v Soči

Premiéru v reprezentačnom A-tíme už absolvoval na ZOH v Soči. "Že som mohol štartovať na olympiáde, za to vďačím tomu, že som hral v NHL. V klube potom zase rezonovalo to, že som bol na olympiáde a určite sa to podpísalo pod to, že som dohral základnú časť v prvom tíme. Z tohto pohľadu mi to pomohlo navzájom," pokračoval pre hockeyslovakia.sk.

V poslednom zápase v základnej časti sa rozlúčil aj s dlhoročnou oporou a kapitánom Edmontonu i kanadskej reprezentácie Ryanom Smythom, ktorý ukončil kariéru vo veku 38 rokov. Edmonton nastúpil proti Vancouveru a "olejári" napokon zvíťazili 5:2. "Bolo to veľmi emotívne. Už na mítingu pred zápasom bolo jasné, že ten duel musíme vyhrať pre Ryana. Potom si vzal slovo aj on. Bolo to silné a bojovali sme zaňho. Na rozkorčuľovaní si nenasadil nikto z nás prilbu, ako prejav úcty voči Ryanovi, keďže on ju nikdy na rozcvičke nemal. Bolo to veľmi pekné a som veľmi rád, že som mohol zažiť rozlúčku takého veľkého hráča, akým Ryan Smyth bol. Aj sme sa potom o tom so spoluhráčmi bavili, že to musí byť veľmi ťažké ukončiť kariéru," dodal Marinčin, ktorý nastúpil v tejto sezóne NHL na 44 zápasov a zaznamenal šesť asistencií.