Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Futbal

Gyömbér má už zranenie za sebou, no nepodceňuje reprezentačnú úroveň

Na snímke Norbert Gyömbér počas brífingu v rámci reprezentačného zrazu pred prípravnými futbalovými zápasmi s Rakúskom a Nórskom v Senci 17. marca 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Salernitane chýbal začiatkom roka vyše jeden a pol mesiaca. Obrancu talianskeho tímu trápil pruh.

Bratislava 20. marca (TASR) - Medzi slovenskými futbalistami, ktorých trápilo v predchádzajúcom období zranenie, bol aj Norbert Gyömbér. Na marcové sústredenie národného tímu pred zápasmi s Rakúskom (23.3.) a na pôde Nórska (26.3.) už prišiel zdravotne v poriadku, no Salernitane chýbal začiatkom roka vyše jeden a pol mesiaca. Obrancu talianskeho tímu trápil pruh.

"Dnes som už v poriadku, v sobotu som odohral 70 minút a sám som bol prekvapený. Mal som pruh, podstúpil som operáciu a týždeň som trénoval s tímom. Nevyšlo to úplne ideálne, ale som rád, že som hral," povedal Gyömbér na nedeľňajšom mediálnom brífingu. Ligový zápas proti Lecce bol preňho smoliarsky – dal si vlastný gól a pre súpera tak "zariadil" víťazstvo 1:0. "Ten môj vlastný gól vystihuje celú sezónu. Stáva sa to, takto sa trápime, nemôže nám to padnúť a my si dávame sami vlastné góly," zhodnotil situáciu 31-ročný hráč.

Salernitane patrí v tabuľke posledné miesto, na zónu záchrany stráca jedenásť bodov a vyhrala len dva z 29 zápasov. Naposledy 30. decembra na pôde Verony (1:0), kde pôsobia dvaja Gyömbérovi krajania Ondrej Duda a Tomáš Suslov. Obaja sú aj na marcovom zraze, kde sa Slovensko pripravuje na majstrovstvá Európy v Nemecku. Na turnaji ho čakajú v E-skupine zápasy s Belgickom, Rumunskom a víťazom B-vetvy play off.

Gyömbér teda odohral od konca januára len 66 minút a uvedomuje si intenzitu medzištátnych zápasov. "Dva zápasy na reprezentačnej úrovni sú o niečom inom. Tie dajú zabrať aj hráčom, ktorí majú v nohách oveľa viac zápasov. Som však profík, viem, ako sa mám o seba starať," povedal stopér, ktorému nerobí problém nastúpiť aj o niečo vyššie v poli. "Ja osobne sa cítim najlepšie na poste stredného obrancu. Tam som odohral celú kariéru, ale nerobí mi problém zaskočiť aj na iných postoch," vysvetlil Gyömbér.

V pôvodnej 30-člennej nominácii bolo desať bekov a po vypadnutí štvorice hráčov vrátane dvoch defenzívnych (Denis Vavro, Ľubomír Šatka) využil tréner Francesco Calzona len dvoch náhradníkov, oboch z radov obrancov (Sebastián Kóša, Marek Kristián Bartoš). Systém talianskeho kormidelníka vychádza z obrany, ktorej súčasťou je bežne aj kapitán Milan Škriniar. Na prebiehajúcom sústredení však nie je prítomný pre zranenie. "Pre trénera je super, že má k dispozícii veľa obrancov. Najmä, keď môžu zaskočiť nielen na svojich postoch," dodal Gyömbér.