Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Titul v rukách Slovana, zostup Nitry a koruna strelcov pre Maleca

Na snímke majstrovské oslavy futbalistov ŠK Slovan Bratislava 20. mája 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Nová sezóna najvyššej futbalovej slovenskej súťaže, ktorá bude niesť názov Fortuna liga, odštartuje 12. júla.

Bratislava 1. júna (TASR) - Víťazmi 21. ročníka Corgoň ligy 2013/2014 sa stali futbalisti Slovana Bratislava, ktorým sa podarilo obhájiť titul a v lete sa predstavia v 2. predkole Ligy majstrov. Miestenku do pohárovej Európy si vybojovala aj trojica MFK Košice (víťaz Slovenského pohára - Slovnaft Cupu), AS Trenčín (2. miesto) a Spartak Trnava (3. miesto), ktorá bude reprezentovať Slovensko v Európskej lige UEFA. Súťaž opúšťa FC Nitra, ktorú na jar kouč Ladislav Hudec nedokázal udržať medzi elitou na úkor DAC Dunajská Streda. Ten majiteľsky podchytil magnát Oszkár Világi. V novej sezóne najvyššej slovenskej súťaže, ktorá bude niesť názov Fortuna liga a odštartuje 12. júla, nahradí Nitru v 12-člennom pelotóne ŽP Šport Podbrezová. Horehronci si postup vybojovali triumfom v druhej najvyššej súťaži, kde nemali väčšieho konkurenta.

Slovan dokázal na jar ešte zvýrazniť šesťbodový náskok pred Trenčínom, s ktorým zimoval, na 12 bodov. V druhej polovici sezóny však aj vinou zranení kľúčových opôr dosahoval nepresvedčivé výsledky, v závere ročníka doslova hazardoval s menom klubu. Okrem prehry vo finále SP s MFK Košice "naťahoval" aj definitívne rozhodnutie o zisku rekordného ôsmeho titulu. Podarilo sa mu to v 30. kole po víťazstve 2:0 nad ViOnom Zlaté Moravce, no žiadne veľkolepé oslavy sa nekonali. Na odovzdávanie majstrovskej trofeje sa o dva týždne v domácom súboji s Nitrou prišlo pozrieť len 934 platiacich divákov, z nich nie všetci zostali aj na ceremónii. Napriek všetkému bol Slovan bezpochyby najlepším tímom na domácej scéne, v jeho radoch však právom panujú obavy, ako obstojí v európskom meradle.

AS Trenčín obsadil 2. miesto

Futbalisti AS Trenčín
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Prekvapením je 2. miesto Trenčína, ktoré si tím spod Sihoťa vybojoval veľmi suverénne pred tretím Spartakom Trnava. Ten mal skvelú jar, v ktorej ťahal 8-zápasovú víťaznú šnúru, historickú z klubového hľadiska. Trnavčania sa pod taktovkou Juraja Jarábka v provizórnych podmienkach evidentne zlepšili a odmenou pre nich je štart v 1. predkole EL. Domáce zápasy v tejto súťaži budú hrať v Zlatých Moravciach. Po vyhodení Ladislava Hudeca začala paberkovať Myjava a napokon skončila na siedmom mieste, sklamaním je až 9. priečka MŠK Žilina. Jej tréner Adrián Guľa pracoval s mladým kádrom, ktorý potrebuje priestor, v ďalšej sezóne bude na "žlto-zelených" vyvíjaný väčší tlak. Svoje si uhrala 8. Banská Bystrica, do pohárovej Európy sa chcela pozrieť Senica, ale napokon skončila až na šiestom mieste. V závere sezóny chýbali Záhorákom viaceré opory vrátane kapitána Tomáša Kóňu, ktorého likvidačným faulom skosil Ákos Szarka. Útočník DAC Dunajská Streda dostal nepodmienečný trest zastavenia činnosti na 9 mesiacov s účinnosťou od 5. apríla a pokutu 2000 eur, Kóňa sa už do konca jarnej časti na trávniky nevrátil.

Napínavý bol dlho boj o záchranu, ktorý zviedli DAC Dunajská Streda a FC Nitra a víťazne z neho vyšiel klub zo Žitného ostrova. Ten sa vyrovnal aj s odrátaním 6 bodov za korupčnú aféru a v konečnej tabuľke predstihol Nitru pri rovnosti bodov vďaka lepšej bilancii zo vzájomných zápasov. Definitívnu pečať záchrany dalo DAC-u predposledné 32. kolo, v ktorom tím Mikuláša Radványiho zvíťazil doma nad Trnavou 1:0 a paralelne mu pomohla prehra Nitry na Slovane (1:2). Na Žitnom ostrove DAC oslávil záchranu vo veľkom štýle pred 7-tisíc divákmi.

Korupčná kauza

Domácou ligovou scénou otriasli dva incidenty, ktoré sa udiali ešte na jeseň. V septembri minulého roka vypukla korupčná kauza, keď po spoločnej česko-slovenskej policajnej akcii obvinili na Slovensku policajti z Národnej kriminálnej agentúry sedem ľudí. Štyria z nich boli hráčmi futbalového klubu DAC 1904 Dunajská Streda a traja bývalí slovenskí futbalisti. Obvinení boli z prijímania úplatkov a podplácania za ovplyvňovanie výsledkov zápasov. Z podplácania polícia obvinila Ivana Žigu, Róberta Ráka a Mariána Dirnbacha. Z prijímania úplatku boli obvinení dunajskostredskí futbalisti Michal Dian, Ivan Hodúr, Tomáš Huber a Marek Božoň. Disciplinárka po šetrení vyniesla tresty pre všetkých zainteresovaných v kauze. Najvyšší trest dostala dvojica v úlohe organizátorov korupčného správania Ivan Žiga a Marián Dirnbach. Obom zastavila činnosť na 25 rokov. Ďalší obvinení z ovplyvňovania zápasov Tomáš Huber, Michal Dian a Marek Božoň dostali stop na 18 rokov. Bývalému slovenskému reprezentantovi Ivanovi Hodúrovi zastavila disciplinárka činnosť na 14 rokov.

Incident s delobuchom

Ešte predtým v auguste zavládlo zdesenie po nechutnom čine bratislavského chuligána na Pasienkoch, ktorý hodil delobuch do sektoru hostí počas corgoňligového zápasu 6. kola medzi futbalistami Slovana Bratislava a MFK Ružomberok. Incident sa stal vlani 18. augusta na nerizikovom stretnutí, keď v sektore ružomberských fanúšikov zaznel výbuch. Rozmetal dve plastové stoličky a zranil desať ľudí, medzi nimi deväťročné dievča a jeho 13-ročného brata. Päť ružomberských fanúšikov po explózii hospitalizovali s poruchami sluchu.



Počas jari sa menil post hlavného trénera iba v Senici, kde Eduarda Pagáča nahradil Čech Pavel Hapal. Celkovo priniesol ročník 2013/2014 zmeny trénerov v polovici štartového poľa - teda v šiestich kluboch. Korunu pre najlepšieho strelca získal útočník AS Trenčín Tomáš Malec, ktorý zaznamenal 14 gólov.

trénerské zmeny v CL 2013/2014:

ŠK Slovan Bratislava: Samuel Slovák (do 3. kola), Jozef Valovič (od 4. kola, ako poradca Dušan Galis)
FC Nitra: Ladislav Šimčo (do 7. kola), Igor Demo a Jozef Pavlík (dočasne poverení od 8. kola), Vladimír Koník (9.-19. kolo), Ladislav Hudec (od 20. kola)
AS Trenčín: Ľuboš Nosický (do 7. kola), Martin Ševela (poverený od 8. kola, od 11. kola spolu s Ivanom Vrabcom)
MFK Košice: Jaroslav Galko (do 10. kola), Radek Látal (od 11. kola)
Spartak Myjava: Ladislav Hudec (do 19. kola), Radúz Dorňák (od 20. kola)
FK Senica: Eduard Pagáč (do 21. kola), Pavel Hapal (od 22. kola)

tabuľka CL 2013/2014 po záverečnom 33. kole:

1. Slovan Bratislava 33 24 3 6 63:32 75

2. AS Trenčín 33 19 6 8 74:35 63

3. Spartak Trnava 33 16 5 12 47:42 53

4. MFK Ružomberok 33 15 5 13 56:51 50

5. MFK Košice 33 13 7 13 41:40 46

6. FK Senica 33 13 7 13 45:47 46

7. Spartak Myjava 33 13 6 14 45:54 45

8. Dukla B. Bystrica 33 11 9 13 48:48 42

9. MŠK Žilina 33 11 7 15 49:50 40

10. ViOn Zlaté Moravce 33 11 5 17 36:47 38

11. DAC D. Streda 33 8 8 17 29:57 26

--------------------------------------------------

12. FC Nitra 33 6 8 19 33:63 26

/DAC D. Streda prišla na konci súťaže o 6 bodov pre korupčnú aféru/

najlepší strelci CL 2013/2014:

14 gólov: Tomáš Malec (Trenčín)
13 gólov: Juraj Piroska (Senica), Léandre Gaël Tawamba Kana (Ružomberok)
12 gólov: Róbert Vittek, Pavel Fořt (obaja Slovan Bratislava)
11 gólov: Miloš Lačný (Ružomberok), Štefan Pekár (Myjava), Pavol Jurčo (Banská Bystrica 8/Žilina 3)
10 gólov: Gino van Kessel (Trenčín), Erik Sabo (Trnava), Tomáš Ďubek (Ružomberok)
8 gólov: Fabián Slančík (Banská Bystrica), Erik Pačinda (Košice), William Alves de Oliveira (Trenčín 5/Žilina 3), Adam Zreľák (Ružomberok), Martin Pribula (Zlaté Moravce)
7 gólov: Fanendo Adi, Moses Daddy-Ajala Simon (obaja Trenčín), Róbert Pich (Žilina), Cléber Silva Nascimento (Nitra)
6 gólov: Matúš Mikuš (Nitra), Andrej Hodek (Trnava), Jakub Považanec (Banská Bystrica), Juraj Halenár, Marko Milinkovič (obaja Slovan Bratislava), Haris Hajradinovič (Trenčín)
5 gólov: Ondrej Duda, Miroslav Viazanko, Oumar Diaby (všetci Košice), Michal Pintér, Peter Orávik (obaja Zlaté Moravce), Igor Žofčák (Slovan Bratislava), Hiago de Oliveira Ramiro, Jan Kalabiška (obaja Senica), Roman Procházka (Trnava), Jakub Holúbek (Trenčín), Michal Škvarka (Žilina), Ľubomír Urgela (Myjava)
4 góly: Samuel Štefánik, Karol Mondek, Patrik Mišák (všetci Trenčín), Branislav Niňaj (Slovan Bratislava), Peter Šulek, Pavol Kosík, Martin Černáček (všetci Myjava), Jaroslav Diviš (Senica), Ján Vlasko, Ján Chovanec (obaja Trnava), Ákos Szarka (Dunajská Streda), Martin Chrien, Patrik Vajda (obaja Banská Bystrica), Nermin Haskič, Ján Novák (obaja Košice), Lukáš Szabó (Zlaté Moravce), Mário Almaský (Ružomberok), Viktor Pečovský (Žilina)
3 góly: Henrich Benčík, Róbert Pillár (obaja Nitra), Milan Jirásek, Petr Pavlík (obaja Senica), Serge Akakpo, Jakub Paur, Jaroslav Mihalík (všetci Žilina), Matúš Marcin, Dionatan Teixeira, Michal Peňaška (všetci Banská Bystrica), Peter Šinglár (Košice), Erik Ujlaky, Roman Gergel, Martin Matúš, Otto Szabo (všetci Dunajská Streda), Jakub Brašeň (Banská Bystrica 2/Dunajská Streda 1), Martin Vyskočil, Ivan Schranz (obaja Trnava), Matúš Bero ((Trenčín)
2 góly: Boris Turčák, Šimon Šmehyl (obaja Nitra), Boris Sekulič (Košice), Matej Jelič, Tomáš Majtán, Martin Králik, Ernest Mabouka, Tomáš Hučko, Miroslav Káčer (všetci Žilina), Karol Mészáros, Mamadou Bagayoko, Jiří Kladrubský, Seydouba Soumah, Lester Peltier, Filip Hlohovský (všetci Slovan Bratislava), Roman Častulín, Milan Ferenčík, Peter Sládek, Erik Daniel, Matej Siva (všetci Myjava), Peter Kleščík (Trenčín), Tomáš Poznar, Peter Štepanovský, Martin Mikovič, Kamil Kuzma (všetci Trnava), Branislav Ľupták, David Střihavka (obaja Banská Bystrica), Michal Obročník, Martin Babic (obaja Zlaté Moravce), Michal Gašparík, Andrej Čaušič (obaja Dunajská Streda), Richard Bartoš (Ružomberok)
1 gól: Nicolas Ezequiel Gorosito, Lukáš Gašparovič, Kristián Kolčák (všetci Slovan Bratislava), Branislav Fodrek, Muris Mesanovič, Peter Majerník, Noe Achille Kwin Amban, Dario Krišto, Franky Nguekam (všetci Dunajská Streda), Alexander Jakubov, Martin Zeman, Juvhel Tsoumou, Tomáš Kóňa, Lamine Diarrassouba, Jakub Kosorin, Sebastian Sosa, Lukáš Opiela, Roberto Ribeiro Cristovam, Denis Ventúra (všetci Senica), Martin Klabník, Jozef Adámik (obaja Trnava), Martin Bukata, Peter Kavka, Jozef Skvašík (všetci Košice), Jozef Piaček, Babatounde Issiaka Bello, Milan Škriniar (všetci Žilina), Patrik Sabo, Samir Nurkovič, Lukáš Kováč, Ľubomír Bernáth, Peter Mazan, Martin Chren, Irfan Hadžič, Karol Pavelka, Peter Chrappan, Marius Charizopulos (všetci Zlaté Moravce), Vladimír Kukoľ, Filip Lukšík, Peter Kuračka, Lukáš Pelegríni, Filip Oršula, Denis Duga (všetci Myjava), Peter Maslo, Martin Nosek, Lukáš Lupták, Štefan Zošák, Andrej Lovás, Ivan Kotora (všetci Ružomberok), Miloš Šimončič, Vratislav Gajdoš, Marek Dubeň, Eric Barosso Sánchez, Adrián Čermák, Martin Boszorád, Tomáš Bagi, Jaroslav Kostelný (všetci Nitra), Matej Podstavek, Jozef Rejdovian, Marek Šovčík (všetci Banská Bystrica), Ramón Rodriquez da Silva, Aldo Omar Baéz, Milan Rundič (všetci Trenčín)

Vlastné góly:
2: Matej Siva (Myjava)
1: Marek Dubeň, Peter Mičic (obaja Nitra), Dionatan Teixeira, Ján Nosko, Saša Savič (všetci Banská Bystrica), Petr Pavlík (Senica)

Najlepší strelci v novodobej ére samostatnej SR:

I. ročník 1993/1994 - Pavol Diňa (DAC Dunajská Streda) - 19 gólov

II. ročník 1994/1995 - Róbert Semeník (Dukla Banská Bystrica) - 18 gólov

III. ročník 1995/1996 - Róbert Semeník (1. FC Košice) - 29 gólov

IV. ročník 1996/1997 - Jozef Kožlej (1. FC Košice) - 22 gólov

V. ročník 1997/1998 - Ľubomír Luhový (Spartak Trnava) - 17 gólov

VI. ročník 1998/1999 - Martin Fabuš (Ozeta Dukla Trenčín) - 19 gólov

VII. ročník 1999/2000 - Szilárd Németh (Inter Bratislava) - 16 gólov

VIII. ročník 2000/2001 - Szilárd Németh (Inter Bratislava) - 23 gólov

IX. ročník 2001/2002 - Marek Mintál (MŠK Žilina) - 21 gólov

X. ročník 2002/2003 - Marek Mintál (MŠK Žilina) a Martin Fabuš (Laugaricio Trenčín 8/MŠK Žilina 12) - 20 gólov

XI. ročník 2003/2004 - Roland Števko (MFK Ružomberok) - 17 gólov

XII. ročník 2004/2005 - Filip Šebo (Artmedia Bratislava) - 22 gólov

XIII. ročník 2005/2006 - Erik Jendrišek (MFK Ružomberok) a Róbert Rák (FC Nitra) - 21 gólov

XIV. ročník 2006/2007 - Tomáš Oravec (Artmedia Bratislava) - 16 gólov

XV. ročník 2007/2008 - Ján Novák (MFK Košice) - 17 gólov

XVI. ročník 2008/2009 - Pavol Masaryk (ŠK Slovan Bratislava) - 15 gólov

XVII. ročník 2009/2010 - Róbert Rák (FC Nitra) - 18 gólov

XVIII. ročník 2010/2011 - Filip Šebo (ŠK Slovan Bratislava) - 22 gólov

XIX. ročník 2011/2012 - Pavol Masaryk (MFK Ružomberok) - 18 gólov

XX. ročník 2012/2013 - David Depetris (AS Trenčín) - 16 gólov

XXI. ročník 2013/2014 – Tomáš Malec (AS Trenčín) – 14 gólov