Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Fortunaliga

Slovan začal sezónu remízou 0:0 na pôde nováčika FC Košice

Na snímke vľavo Erik Pačinda (Košice), vpravo Filip Lichý a uprostred jeho spoluhráč Juraj Kucka (obaja Slovan Bratislava) bojujú o loptu v zápase 1. kola futbalovej Niké ligy FC Košice - ŠK Slovan Bratislava v Košiciach 29. júla 2023. Foto: TASR - František Iván

Duel sa hral vo výbornej atmosfére, o ktorú sa na zaplnenom štadióne postarali oba početné fankluby. V prvom polčase sa hral zaujímavý futbal, ktorému nechýbali šance.

Košice 29. júla (TASR) - Futbalisti FC Košice remizovali v 1. kole Niké ligy s ŠK Slovan Bratislava 0:0. Zápas nováčika najvyššej súťaže s úradujúcim majstrom sledovalo na vypredaných tribúnach 5834 divákov.

Duel sa hral vo výbornej atmosfére, o ktorú sa na zaplnenom štadióne postarali oba početné fankluby. V prvom polčase sa hral zaujímavý futbal, ktorému nechýbali šance. Najväčšiu z nich mal v 33. minúte Zmrhal, ale košického brankára Kiru neprekonal. V druhom polčase mali viac z hry hostia, dostali sa k viacerým streleckým pokusom, ale nedokázali skórovať.

1. kolo Niké ligy:

FC Košice - ŠK Slovan Bratislava 0:0

Rozhodovali: Očenáš - Štrbo, Vorel, ŽK: Qose, Medved, Gallovič - Agbo, Lichý, 5836 divákov.

Košice: Kira - Golikov, Krivák, Šindelář, Mizerák - Qose (71. Gallovič), Greššák - Pačinda (90+7. Sovič), Faško (90. Sagna), Turčák (90. Petrák) - Medved

Slovan Bratislava: Borjan - Blackman (72. Pauschek), Križan (80. Savvidis), Wimmer, Vojtko - Agbo (66. Tolič) - Kucka, Lichý - Zmrhal (71. Barseghjan), Abubakari, Marcelli (80. Zuberu)


hlasy:


Anton Šoltis, tréner FC Košice: "V prvom polčase sa hral veľmi dobrý futbal pred veľmi dobrou diváckou kulisou. Ja som si to veľmi užil. Vedeli sme o kvalite Slovana. V druhom polčase nás už pritlačil, mal dostatok gólových šancí. Náš druhý polčas už bol viac o defenzíve, mali sme aj šťastie. Vpredu sme už nevedeli podržať loptu, naše tempo hry už nebolo také ako v prvom polčase. Máme ešte čo robiť. Oťukali sme si, no potrebujeme ešte nejaké zápasy, aby si hráči na seba lepšie zvykli. Verím, že budeme platné mužstvo v lige."

Vladimír Weiss st., tréner ŠK Slovan Bratislava: "Rád som sa po dlhých rokoch vrátil do Košíc. Som rád, že Košice znovu hrajú ligu, patria do nej. Zápas mal svoju kvalitu. Na domácich bolo vidno, že hrajú s obrovskou dávkou nasadenia, najmä v prvom polčase. My sme si vypracovali dostatok šancí na skórovanie, ale, žiaľ, práve tam nás momentálne tlačí topánka. Máme málo drzosti a individuálnej kvality v šestnástke. Košice si za bojovanie a nováčikovský elán asi zaslúžili bod. Tým, že sme nepremenili šance, sme nemohli zvíťaziť. Liga sa len začína. Každý bod zvonku je dobrý a tu v Košiciach sa nebude ľahko víťaziť. Chceli sme tri body, realita je taká, že máme bod. Teraz sa musíme čo najlepšie pripraviť na utorok, keď nás čaká zápas roka."

Košičania sú spokojní s remízou, Šoltisa potešili výkon aj atmosféra


Zaplnené tribúny, atraktívny súper a k tomu cenný bod. Futbalisti FC Košice absolvovali vydarený návrat do najvyššej súťaže a správne sa naladili na ďalší priebeh ročníka. Po zápase netajili spokojnosť s bezgólovou remízou so Slovanom Bratislava, ktorý bol najmä v druhom polčase blízko k víťazstvu.

Na snímke vľavo brankár Košíc Matúš Kira v zápase 1. kola futbalovej Niké ligy FC Košice - ŠK Slovan Bratislava v Košiciach 29. júla 2023.
Foto: TASR - František Iván


Z košického klubu zaznievali pred duelom so Slovanom názory, že pôjde o futbalový sviatok. Tieto očakávania sa aj naplnili, keďže na štadión, na ktorom sú zatiaľ prístupné iba dve bočné tribúny, prišiel maximálny možný počet 5836 divákov. Duelu prechádzal bohatý sprievodný program, na tribúnach bolo viacero osobností zo športového aj spoločenského života a atmosféru dotvárali aj oba fankluby, ktoré prišli na derby odvekých rivalov vo vysokom počte. Najvyššia futbalová súťaž sa do Košíc vrátila presne po 2990 dňoch, prvýkrát od remízy 1:1 so Senicou v predposlednom 32. kole ročníka 2014/2015. Košičania sa ako nováčik chceli vytiahnuť a najmä v prvom polčase vzdorovali favoritovi nielen výsledkovo, ale aj herne. Druhý už bol v réžii hostí, priznal to aj domáci kormidelník Anton Šoltis. "Bojovali sme, ale náš výkon musí byť lepší než v druhom polčase. Máme dosť skúsené mužstvo na to. Ak chceme pomýšľať na pokojné priečky v tabuľke, tak to musíme dokázať na ihrisku," uviedol Šoltis, ktorý si užil aj atmosféru v Košickej futbalovej aréne: "Bola to fantastická kulisa, vynikajúca atmosféra."

Obranca Ján Krivák vyzdvihol okrem atmosféry aj cenný bod, ktorým Košičania začali sezónu Niké ligy: "S bodom sme, samozrejme, spokojní. Musíme uznať, že súper bol kvalitný, mali sme aj šťastie, že v najmä v druhom polčase nepremenil šance. V takej atmosfére sa nám hralo vynikajúco."

Duel so Slovanom predstavoval pre košických hráčov prirodzenú motiváciu, pred domácimi fanúšikmi chceli dokázať, že môžu konkurovať aj najväčšiemu favoritovi sezóny. "Vedeli sme, že príde Slovan, ktorý má veľkú kvalitu. Emócie sme museli trochu krotiť, aj tréner nám zdôrazňoval, aby sme nedostali zbytočné karty. Takýto duel je vždy motivácia navyše. Po ôsmich rokoch sme späť v lige a myslím, že diváci si to zaslúžili. Sme radi, že prišli v takomto počte," uviedol kapitán FC Košice Erik Pačinda.

Weiss pochválil mladíka Marcelliho, od tímu čaká zlepšenie koncovky


Tréner futbalistov ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. nebol po bezgólovej remíze v Košiciach nahnevaný, ale ani spokojný. V 1. kole Niké ligy doprial oddych viacerým hráčom, ktorí potiahli "belasých" k utorňajšiemu víťazstvu v Mostare 1:0 v prvom zápase 2. predkola Ligy majstrov. Po stretnutí v Košiciach apeloval na lepšie premieňanie gólových príležitostí, z individuálnych výkonov vyzdvihol 18-ročného Nina Marcelliho.

Slovanisti nastúpili na duel v Košiciach v polčase dvojzápasu s Mostarom a tak tréner Weiss nasadil odlišnú zostavu než v Lige majstrov. "Niektorých, ktorí už majú nejaký vek a vydali veľa síl v Mostare, som šetril na utorňajšiu odvetu. Vlado (Weiss ml., pozn.) bol ešte chorý. Tí, ktorí dostali šancu v Košiciach, musia v koncovke ukázať viac. Nebudem ich však menovať, aby sa náhodou niekto neurazil. V uplynulých štyroch zápasoch sme dali góly iba zo štandardiek a penalty," pripomenul kormidelník Slovana.

Na snímke hráči Košíc (žlté dresy) a Slovana (biele dresy) pózujú pred zápasom 1. kola futbalovej Niké ligy FC Košice - ŠK Slovan Bratislava v Košiciach 29. júla 2023.
Foto: TASR - František Iván


Počas hráčskej kariéry odohral jednu sezónu (1995/1996) aj v drese Košíc. V sobotu večer bol pri návrate najvyššej súťaže do metropoly východu, hoci v pozícii trénera hosťujúceho tímu: "Rád som sa po dlhých rokoch vrátil do Košíc. Som rád, že Košice znovu hrajú ligu, patria do nej. Upozorňoval som na nováčikovský elán domácich a ľudí, ktorí ich budú hnať za úspechom," konštatoval Weiss, ktorý nemal k výkonu svojich zverencov vážnejšie výhrady, sklamalo ho iba riešenie ofenzívnych akcií. "Nie som nahnevaný, ale ani spokojný." Po stretnutí vyzdvihol výkon 18-ročného slovenského útočníka Nina Marcelliho, ktorý dostal príležitosť v základnej zostave. "Ukázal veľký potenciál, má nesmierny talent. Dovolil si na súpera, bol drzý v útoku. Presne to je dôležité. Keď neobídete hráča, tak sa ťažko presadíte. Verím, že svojou hrou bude tešiť divákov, pretože tí sa chodia pozerať presne na takýchto hráčov."

Marcelli sa dostal do niekoľkých gólových príležitostí, ale ani on neprekonal košického brankára Matúša Kiru. Napokon si na úvod sezóny pripísal 81 odohratých minút. "Cítil som sa dobre, spoluhráči ma podržali. Medzi skúsenými sa hrá dobre. Dúfam, že som túto príležitosť využil. Inak to bol veľmi ťažký zápas, Košice sú v lige po dlhom čase. Bod je pre nás málo. Dúfam, že v utorok budeme po zápase spokojnejší," konštatoval Marcelli.