Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

V Senici výrazný pohyb v kádri, cieľom účasť v pohárovej Európe

Na ilustračnej snímke tréning Senice Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Senica začne jar domácim zápasom s ôsmym ViOn-om Zlaté Moravce 1. marca, posledný súboj 33. kola odohrá 31. mája v Nitre.

Senica 25. februára (TASR) - Napriek výrazným zmenám v kádri cez zimnú prestávku plánuje slovenský futbalový vicemajster FK Senica na jar v Corgoň lige 2013/2014 hrať tak, aby po skončení ročníka opäť nechýbal v pohárovej Európe. Záhoráci stále účinkujú aj v Slovenskom pohári - Slovnaft Cupe, kde sa o postup do finále pobijú s aktuálnym držiteľom double Slovanom Bratislava.

Na utorňajšej tlačovej konferencii po jeseni štvrtého mužstva tabuľky predstúpili pred médiá prezident klubu Viktor Blažek, športový riaditeľ Dušan Vrťo, tréner Eduard Pagáč a kapitán Juraj Piroska, s ôsmimi gólmi najlepší strelec tímu v jesennej časti. Senica túži opäť postúpiť do európskych pohárov, v lete minulého roka ich v 2. predkole EL 2013/2014 vyradila čiernohorská Mladosť Podgorica (2:2 v, 0:1 d). Radi by uspeli aj v 45. ročníku Slovenského pohára - Slovnaft Cupu, kde ich v aprílovom semifinále vyzve bratislavský Slovan. Medzi elitné pohárové kvarteto postúpili Seničania cez Vráble a Rimavskú Sobotu, v oboch zápasoch až po penaltovom rozstrele, vo štvrťfinále vyradili ViOn - 3:0 kontumačne a 1:0 v odvete v Zlatých Moravciach.

"Ciele ostávajú nezmenené. Radi by sme sa štvrtýkrát v rade za sebou pozreli do pohárovej Európy. Máme na to dve možnosti, buď cez Corgoň ligu, alebo cez Slovnaft Cup, kde to máme výborne rozohrané – sme medzi štyrmi najlepšími klubmi. Začali sme spoluprácu s ukrajinskou Odesou či talianskym Palermom. Výsledkom čoho sú príchody dvoch mladých futbalistov. Som rád, že sa neustále modernizuje a vylepšuje naša infraštruktúra. Od 1. januára je v prevádzke nová umelá tráva, ktorá spĺňa najprísnejšie kritériá a ako jediná na Slovensku spĺňa certifikát FIFA **. Celkové náklady na realizáciu tohto projektu boli 550 tisíc eur. Celá rekonštrukcia bola financovaná zo súkromných zdrojov majiteľa klubu. Čo sa týka rekonštrukcie štadióna, sme v druhej etape. Náprotivná tribúna už stojí. V plnej prevádzke by mala byť až po kolaudácii v druhej polovici marca," citoval oficiálny web klubu prezidenta FK Senica Viktora Blažeka.

Podľa kapitána mužstva Juraja Pirosku je liga o inom ako príprava


V kádri nastali v zime zmeny

V kádri Záhorákov prišlo v zime k výraznému pohybu. Mužstvo opustili Juraj Križko, Ján Malec a Lamine Diarrassouba, ktorým skončili zmluvy. Erich Brabec prestúpil do Bohemians 1905, Jaroslav Diviš do 1. FC Slovácko a transfer Juvhela Tsoumoua je stále v riešení. Hosťovania sa skončili triu Alexander Jakubov, Martin Zeman a Michal Habánek, na hosťovanie odišli Pavel Čermák do Hradca Králové a Peter Šenk do Dolnej Ždane.

Do Senica prestúpili obranca Róbert Mazáň z AS Trenčín, brazílsky obranca Vitor Gava Anselmo (Arapongas EC), ofenzívny Milan Ferenčík zo Spartaku Myjava a nigérijský útočník Christian Irobiso z portugalského Pacos de Ferreira. Na hosťovania prišli ukrajinský obranca Andrij Slinkin z Černomorca Odessa a uruguajský stredopoliar Sebastián Sosa z Palerma, z hosťovania v Hradci Králové sa vrátil aj zadák Róbert Pillár.

"Jedenásť hráčov odišlo, jedenásť prišlo. Ak rátame i našich dorastencov. Prípravu by som rozdelil na dve časti. Na prvú sme využili domáce podmienky, v druhej sme odcestovali do Turecka. V tíme sme privítali viacero posíl. Samozrejme, môže sa zdať, že výsledky nie sú veľmi ideálne. Na tie sa však v príprave príliš nepozeráme. Stále sa hľadala optimálna zostava. Verím, že noví hráči nám pomôžu," priblížil športový riaditeľ FK Senica Dušan Vrťo.

Drobné zmeny nastali aj v realizačnom tíme

Drobné zimné zmeny sa udiali i v realizačnom tíme Záhorákov. "Na poste maséra vystriedal Róberta Beblavého Tomáš Homola. Pribudol i kondičný tréner Martin Rusňák, s ktorým sme už v minulosti spolupracovali externe. V príprave dostalo príležitosť viacero futbalistov. Vždy hovorím, že všetko ukáže až súťaž. Verím, že noví hráči do klubu zapadnú a budú posilami," skonštatoval šéf realizačného tímu Eduard Pagáč. S kapitánskou páskou na ruke ide do jarnej časti Juraj Piroska. "Dúfam, že si všetci nechávame góly na ligu. Všetci sa už tešíme, kedy to konečne vypukne," dodal Piroska.

Senica v príprave odohrala desať zápasov, z toho tri na hernom sústredení v Turecku. Vyhrala v nich dvakrát, trikrát sa zrodila remíza a 5-krát prehrala (skóre 10:18). V Beleku prehrala s Kubaňom Krasnodar 0:2, remizovala s ukrajinským Volyň Luck 1:1 a podľahla maďarskému Paksi SE 1:3. V generálke na CL nestačili Záhoráci na Karvinú (0:2).

Senica začne jar domácim zápasom s ôsmym ViOn-om Zlaté Moravce 1. marca, posledný súboj 33. kola odohrá 31. mája v Nitre.

odchody:

koniec zmluvy - Juraj Križko, Ján Malec, Lamine Diarrassouba, prestupy - Erich Brabec (Bohemians 1905), Jaroslav Diviš (FC Slovácko), Juvhel Tsoumou (v riešení), koniec hosťovania - Alexander Jakubov, Martin Zeman, Michal Habánek, odišli na hosťovanie - Pavel Čermák (Hradec Králové), Peter Šenk (Dolná Ždaňa)

príchody:

prestupy - Róbert Mazáň (AS Trenčín), Vitor Gava Anselmo (Arapongas EC), Milan Ferenčík (Spartak Myjava), Christian Irobiso (Pacos de Ferreira), hosťovania - Andrij Slinkin (Černomorec Odessa), Sebastián Sosa (Palermo), prišli z dorastu - Juraj Chvátal, Timotej Královič, Jakub Krč, Zdeno Filípek, návrat z hosťovania: Róbert Pillár (Hradec Králové)

káder FK Senica:

brankári: Michal Šulla, Pavol Kamesch

obrancovia: Petr Pavlík, Róbert Pillár, Cristovam Roberto Ribeiro Da Silva, Vitor Gava Anselmo, Róbert Mazáň, Andrij Slinkin, Zdeno Filípek

stredopoliari: Tomáš Kóňa, Milan Jirásek, Lukáš Opiela, Hiago de Oliveira Ramiro, Jan Kalabiška, Tomáš Komara, Denis Ventúra, Juraj Chvátal, Timotej Královič, Jakub Krč

útočníci: Juraj Piroska, Jakub Kosorín, Christian Irobiso, Sebastián Sosa, Milan Ferenčík