Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Futbalisti Žiliny túžia na jar zlepšiť hru

Z tlačovej konferencie futbalového klubu MŠK Žilina pred začiatkom jarnej časti sezóny 2013 - 2014 v Žiline 26. februára 2014. Na snímke zľava tréner Marián Guľa, kapitán Viktor Pečovský a športový manažér klubu Karol Belaník. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Novým kapitánom tímu bude reprezentačný stredopoliar Viktor Pečovský, ktorý úlohu vodcu mužstva prevzal po Jozefovi Piačekovi.

Žilina 26. februára (TASR) - Zlepšenie herného prejavu a náprava reputácie z jesene budú hlavnými cieľmi futbalistov MŠK Žilina v jarnej časti Corgoň ligy 2013/2014.

Cesta za stúpaním na vyššie poschodia v tabuľke z desiateho miesta po jeseni však pre zverencov trénera Adriána Guľu nebude od začiatku súťaže ľahká. Prvých päť jarných kôl totiž odohrajú na ihriskách súperov. "Je to pre nás výzva, aby sme vstúpili do jarnej časti pozitívne. Na druhej strane nemáme na výber, akceptujeme to a budeme sa snažiť hrať od prvého dňa rovnakým spôsobom doma aj na ihriskách súperov. Nevnímam to ako nevýhodu," uviedol tréner Adrián Guľa.

Žilinčania neabsolvovali tohtoročnú zimnú prípravu len v domácich podmienkach. Najskôr sa pripravovali v NTC Senec a neskôr strávili niekoľko dní, ako väčšina účastníkov CL, na sústredení v Turecku. Z celkovo dvanástich prípravných zápasov sa im podarilo uspieť v ôsmich prípadoch. Novým kapitánom tímu bude reprezentačný stredopoliar Viktor Pečovský, ktorý úlohu vodcu mužstva prevzal po Jozefovi Piačekovi. Ten bude mužstvu chýbať dlhšiu dobu.

Fanúšikovia pod Dubňom sa po konci sezóny zvykli tešiť na zápasy Európskej ligy, jesenné desiate miesto je však pre nich sklamaním. Napriek tomu sa v Žiline boja o pohárovú Európu vzdať nechcú. "Karty do Európy sú zrejme po polovici sezóny rozdané. Samozrejme, musíme mať nejaké ciele a sny, ktoré sú veľmi dôležité aj v kabíne. Liga je vyrovnaná, je to možné, ale toto nebude hlavná motivácia pre našu prácu a nebudeme na základe toho ani hodnotiť výsledky a výkony našich hráčov. V prvom rade chceme naštartovať víťaznú mentalitu tímu," povedal Guľa.

Zlepšenie herného prejavu

Na snímke tréner Marián Guľa.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Ako hlavné ciele do jarnej časti si vedenie MŠK vytýčilo predovšetkým zlepšenie herného prejavu, ktorý by mal priniesť aj dobré výsledky.

"Nechceme vytvárať tlak na výsledky, ale očakávame zlepšenie a stúpajúcu tendenciu výkonov. Veríme, že zlepšená hra sa odrazí aj na postavení v tabuľke. Na jar by sme chceli hrať určite lepšie i keď musíme akceptovať to, že nás opustilo viacero kvalitných hráčov. Na druhej strane chcem pracovať s novými hráčmi a vybudovať z nich naše nové opory," objasnil situáciu športový manažér Karol Belaník.

Žlto-zelený dres si na jar neoblečú Martin Dúbravka, Róbert Pich, Tomáš Majtán, Babatounde Bello, Ricardo Nunes či Serge Akakpo, Keďže vlani krívali Žilinčania najmä v koncovke, dotiahli dve ofenzívne posily Pavla Jurča a Brazílčana Williama de Oliveiru. "Jurčo je skúsený hráč, chceme využiť jeho streleckú produktivitu využiť a veríme, že dokáže zvýšiť úroveň našej hry. William rozumie nášmu systému a je veľmi silný chrbtom k bráne, musíme však popracovať na jeho efektivite. Potrebuje tiež kvalitný servis od ostatných hráčov, preto musíme zlepšiť prihrávky," uviedol na margo príchodu nových hráčov tréner Adrián Guľa.

Káder MŠK Žilina

brankári: Martin Krnáč, Patrik Le Giang, Dominik Holec
obrancovia: Ernest Mabouka, Jozef Piaček, Andrej Kadlec, Denis Vavro, Martin Králik, Milan Škriniar, Tomáš Hučko, Vladimír Perexta
stredopoliari: Michal Škvarka, Jakub Paur, Miroslav Káčer, Viktor Pečovský, Peter Lupčo, Adam Žilák, Pavol Jurčo, Michal Klec
útočníci: Dávid Guba, Jaroslav Mihalík, Lukáš Čmelík, William de Oliveira, Matej Jelič
odišli: Martin Dúbravka (Esbjerg fB), Róbert Pich (Slask Wroclav), Tomáš Majtán (Górnik Zabrze), Roman Gergel (B-tím MŠK Žilina), Babatounde Bello (B-tím MŠK Žilina), Vladimír Leitner (ukončenie kariéry), Michal Mravec (Bialsko Biala), Ricardo Nunes (Levski Sofia), Serge Akakpo (Užhorod), Ali Ceesay (ukončenie zmluvy)
prišli: Pavol Jurčo (MFK Michalovce), William de Oliveira (Botafogo)