Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

FORTUNA LIGA: Žilina prehrala s Trenčínom a na Slovan stráca päť bodov

Na snímke v popredí Rafael Ratao (Slovan) a v pozadí Joao Favaro (Senica) v zápase 14. kola Fortuna ligy ŠK Slovan Bratislava - FK Senica v Bratislave 2. novembra 2019, archívna foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

"Belasí" v sobotu potvrdili úlohu favoritov a doma zdolali Senicu 2:0. Tretia Dunajská Streda len remizovala na vlastnom štadióne so Sereďou 0:0.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Futbalisti AS Trenčín zvíťazili v nedeľňajšom zápase 14. kola Fortuna ligy nad MŠK Žilina 3:0 a poskočili na siedme miesto tabuľky. Druhá Žilina stráca na vedúci Slovan Bratislava už päť bodov.

"Belasí" v sobotu potvrdili úlohu favoritov a doma zdolali Senicu 2:0. Tretia Dunajská Streda len remizovala na vlastnom štadióne so Sereďou 0:0. Štvrtý Ružomberok vyhral nad Pohroním 2:1 a piate Zlaté Moravce remizovali v Michalovciach 2:2. Už štvrtú prehru v rade zaznamenala Trnava, ktorá prehrala v Nitre 0:1 a klesla na 8. miesto tabuľky. Naopak predposledný tím ligy spod Zobora ukončil päťzápasovú sériu prehier.

Po 14. kole je na čele tabuľky kanonierov stále Andraž Šporar zo Slovana s deviatimi gólmi. Za ním nasleduje päť hráčov, ktorí zaznamenali šesť presných zásahov.

Zápas s Trenčínom sa lámal v okamihu


Súboj tímov, ktoré sú oba v Žiline doma, začal nešťastne pre hostí už v 1. minúte. Po súboji Tomiča s Bukarim pri rohovej zástavke ostal za bránkovou čiarou ležať v bolestiach žilinský obranca a s podozrením na zranenie kolena ho odniesli na nosidlách do útrob štadióna. O päť minút ho nahradil na ihrisku Anang. V rovnakej minúte Čatakovič krásne vyskúšal strelou v šestnástke Holecove reflexy a o chvíľu na opačnej strane pri zakončení Boženíka obrana Trenčanov zblokovala na roh. V 19. min odcentroval Van Kessel z pravej strany pred bránu, kde hlavičkou zakončil nebezpečne zblízka Koolwijk, ale jeho tutovku zneškodnil excelentným zákrokom na čiare Holec. V 23. min si Chudý končekmi rukavíc poradil s nebezpečnou krížnou strelou Boženíka k ľavej žrdi. V 25. min Jánošík perfektne vnikol hlbšie do šestnástky, ale strelou opečiatkoval iba brvno Chudého brány. Šance potom ustali, dobrý a rýchly futbal však pokračoval aj naďalej a fanúšikovia sa nenudili až do polčasového hvizdu hlavného rozhodcu.

Hostia mohli otvoriť skóre chvíľu po zmene strán, keď sa v 48. min do Jánošíkovho centra oprel hlavou Boženík, ale z pár metrov zakončil iba tesne vedľa brány. V 56. min sa Káčer rútil na Chudého, ktorý však jeho dobrý pokus vyrazil na roh, na opačnej strane Van Kesselovu strelu odvrátil Holec nohou na roh. Van Kessel zakončil chvíľu na to opäť, ale hlavičkou neprekonal žilinského brankára. Festival nepremenených šancí pokračoval naďalej, postupne sa nepresadili Julien a Boženík, ale v 70. min už Trenčania otvorili skóre. Šulek šprintom podporil útok, dostal prihrávku od Van Kessela, Sluka sa pošmykol pri jeho bránení a Šulekov pokus ľavačkou zapadol do pravého rohu Holecovej brány. Už o pár desiatok sekúnd bolo 2:0, keď domáci v ofenzívnej snahe stratili loptu, Van Kessel prihral sprava do šestnástky Bukarimu a Ghančan v drese AS zvýšil vedenie svojho tímu. Van Kessel mohol na konci 80. min definitívne rozhodnúť o druhom domácom víťazstve Trenčanov v sezóne, ale krížnou strelou namieril vedľa pravej žrde. V 87. min sa však Trenčanom ešte podarilo upraviť na 3:0, keď Zubairu kolmicou prihral osamotenému Roguljičovi, a ten sa v šestnástke nemýlil. Trenčania si tak pripísali po stredajšom pohárovom triumfe aj ďalšiu výhru na nulu, tentoraz v lige, keď zvíťazili nad Žilinou 3:0.

Norbert Hrnčár, tréner Trenčína: "Všetkým bolo jasné, že zápas bude o ofenzíve a veľa zaujímavých situáciách v šestnástkach. V prvom polčase nám v tých, do ktorých sme sa dostali, chýbal väčší pokoj. Cez polčas sme apelovali práve na to, aby sme boli vo finálnej fáze pokojnejší a riešili ich lepšie. Sme spokojní nielen s výsledkom, ale aj so spôsobom hry. Hrali sme kompaktne, organizovane a na našej strane bola veľká energia a emócia, čo je aj pre mňa veľkým plusom do ďalšej práce a ďalších zápasov."

Jaroslav Kentoš, tréner Žiliny: "Prvý polčas bol obojstranne útočný, boli šance na oboch stranách a zápas bol otvorený. Začiatok druhého polčasu bol z našej strany veľmi dobrý, boli sme silní na lopte a vypracovali sme si miliónovú šancu Boženíkom, ktorú sme nepremenili. Zápas sa lámal v okamihu, keď súper strelil dva góly v priebehu krátkeho úseku a preklopil ho na svoju stranu. Skúsili sme dať do hry ďalšieho útočníka, ale súper nás do veľkých šancí nepustil."

Dunajská Streda stratila body


Dunajská Streda ťahala šnúru štyroch víťazných ligových zápasov po sebe, tá sa však proti Seredi skončila. Sobotňajší duel sa skončil bezgólovou remízou, aj keď domáci mali v zápase jednoznačne navrch.

"Vedeli sme, že to bude ťažký zápas, súper prišiel s dobre organizovanou defenzívou, ktorú sa nám v prvom polčase nedarilo prekonať. Aj keď šance tam boli. V druhom polčase sme zvládli hru. Dostali sme sa do šancí, ale chýbala efektivita. Keď nedáme gól, nemôžeme vyhrať. Chýbal moment prekvapenia, alebo presadiť sa po štandarke, škoda toho. Stratili sme dva body. V druhom polčase sme dominovali, oni nemali nič," zhodnotil zápas obranca domácich Dominik Kružliak.

Podľa kapitána Zsolta Kalmára sa musí DAC zlepšiť v koncovke a proti Trenčínu už musí naplno bodovať. "Čakali sme takýto zápas, očakávali sme, že Sereď bude hlavne brániť. Mali sme šance, ktoré sme však nepremenili. Boli sme lepší, išli sme do útoku, ale nedokázali sme sa presadiť. Musíme však ísť ďalej. Škoda stratených bodov, chceme byť vpredu za Slovanom. Musíme napraviť chyby, viac sa sústrediť pri zakončeniach a proti Trenčínu musíme v ďalšom kole jednoznačne zvíťaziť," povedal Kalmár.

Spokojnejší mohli byť hostia, ktorí chceli v MOL Aréne jednoznačne bodovať. "Prišli sme sem s cieľom bodovať, to sa nám podarilo, takže cieľ je splnený. To sme si hovorili aj pred zápasom, že prvých 15-20 minút bude ťažkých, lebo domáci sú silní. Boli sme pod tlakom, ale ustáli sme to a potom sa to vyrovnalo. V druhom polčase sme boli pod tlakom, lietali centre z každej strany, ale ustáli sme to. Môžeme byť šťastný za bod," povedal kapitán Serede Tomáš Hučko.

O najväčšiu šancu hostí sa postaral stredopoliar Alex Iván, ktorého strelu však Jedlička bravúrne chytil. "V prvom polčase sme ešte boli v hre, mal som aj jednu obrovskú šancu, trochu ma to aj mrzí, že som neskóroval. V druhom polčase bolo cítiť, že sme mali viac zranených hráčov. Nechcem hľadať výhovorky, ale na troch postoch nám kvôli zraneniu chýbali hráči. Po dvoch víťazstvách je pre nás tento bod zlatý. Na zápas sme sa pripravovali, chceli sme súpera eliminovať a hrať na protiútoky. V prvom polčase sa nám to darilo. Prišli sme po bod a to sme aj splnili. V najbližšom kole ideme do Nitry, kde chceme tiež bodovať," zhodnotil Iván.



Sobotnňajšie výsledky 14. kolo Fortuna ligy



FC Nitra – FC Spartak Trnava 1:0 (1:0)

Gól: 39. Ristovski. Rozhodovali: Chmura - Hrčka, Ádám, ŽK: Fabiš, Ristovski, Bilovský, Farkas - Lovat, Grendel, 743 divákov

Nitra: Šípoš - Kuník, Farkaš, Podhorin - Bilovský, Faško - Fabiš (81. Magda), Gatarič, Chobot - Ristovski, Šefčík (88. Danek)

Trnava: Rusov - Turňa (46. Gamboš), Mesík, Mitrea, Lovat - Diogo, Halilovič, Tešija, Dangubič (70. Grendel) - Yilmaz, Tavares (55. Sobczyk)



FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa – MFK Ružomberok 1:2 (0:2)

Góly: 29. Twardzik (z 11 m), 42. Regáli – 59. Klec. Rozhodovali: Glova – Pozor, Borsányi, ŽK: Jacko, Bartoš – D. Takáč, 1071 divákov

Pohronie: Jenčo – Tesák (52. Klec), Nosko, Bartoš, Župa – Jacko, Dzurík - Hrnčár, Pellegrini, Blahút (77. Mazan) – Zachara (46. Mészáros)

Ružomberok: Macík – Čurma, J. Maslo, Twardzik, Mojžiš – Zsigmund – Kojnok (88. Jedinák), Kostadinov, D. Takáč (90.+ Múdry) – Bobček, Regáli (90.+ R. Kružliak)



FC DAC 1904 Dunajská Streda – ŠKF Sered 0:0

ŽK: M. Vida, K. Vida – Rorič, Cleber. Rozhodovali: Marhefka – Ferenc, Jekkel, 6887 divákov

DAC: Jedlička - Blackman, Kružliak, Beskorovajnyj, Davis - M. Vida (46. Oravec) – Divković (81. Taiwo), Ronan, Kalmár, K. Vida (72. Fábry) - Ramirez

Sereď: Iliev – Dabó, Djiby Ba, Hučko, Slaninka – Metalsi (63. Adekuoroye), Rorić – Morong (86. Špehar), Pankaričan, Iván (78. Cleber) – Louka



ŠK Slovan Bratislava - FK Senica 2:0 (1:0)

Góly: 45.+ Bajrič, 68. Ratao. Rozhodovali: Kráľovič - Weiss, Kováč, ŽK: Rabiu - Didiba, 4450 divákov

Slovan: Greif - Medveděv (83. Pauschek), Bajrič, Božikov, Suchockij - Ljubičič, Rabiu (74. De Kamps) - Daniel (73. Dražič), Nono, Moha - Ratao

Senica: Vorel - Yenne, Addo, Favaro, Didiba, Cascardo (12. Totka) - Castaneda, El Moudane, Baumgartner (61. Akinyoola), Klapan - Sulley



MFK Zemplín Michalovce - FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 2:2 (1:1)

Góly: 30. Rota, 64. Kountouriotis - 45.+ Jarovič, 83. Jarovič. Rozhodoval: Pavlík, ŽK: Pino Soler, 821 divákov

Michalovce: Kira - Rota, Carrillo, Pino Soler, Vojtko (60. Mensah) - Savvidis - Kvocera (85. Kvocera), Žofčák, Pedro, Popovic (44. Kountouriotis) - Sidibé

Zlaté Moravce: Pindroch - Čögley, Asanovič, Tóth, Brašeň - Grozdanovski (64. Jacy), Duga - Kovaľ, Richtárech (81. Gustavo), Švec (68. Silvio) - Jarovič



Nedeľňajšie výsledky 14. kola Fotuna Ligy



AS Trenčín – MŠK Žilina 3:0 (0:0)

Góly: 70. Šulek, 71. Bukari, 87. Roguljič. ŽK: 50. Zubairu, 83. Corryn, 84. Van Kessel, 90.+ Šulek – 90.+ Demiri. Rozhodovali: Smolák – Hrmo, Poláček, 1902 divákov.

Trenčín: Chudý – Šulek, Kleščík, Skovajsa, Julien – Koolwijk – Roguljič, Zubairu – Van Kessel (89. Depetris), Čatakovič (73. Corryn), Bukari (83. Križan)

Žilina: Holec – Tomič (6. Anang), Kaša, Králik, Demiri – Pečovský (73. Fazlagič) – Káčer, Ďuriš – Jánošík (81. Balaj), Boženík, Sluka



Tabuľka:



1. Slovan Bratislava 14 11 2 1 37:11 35

2. MŠK Žilina 14 9 3 2 26:12 30

3. DAC Dun. Streda 14 9 2 3 25:14 29

4. MFK Ružomberok 14 5 5 4 18:18 20

5. FC ViOn Zl. Moravce 14 5 5 4 17:18 20

6. ŠKF iClinic Sereď 14 4 6 4 16:19 18

7. AS Trenčín 14 4 5 5 26:24 17

8. Spartak Trnava 14 5 2 7 17:18 17

9. Zemplín Michalovce 14 3 5 6 15:19 14

10. FK Senica 14 4 2 8 15:26 14

11. FC Nitra 14 3 1 10 12:27 10

12. FK Pohronie 14 1 4 9 13:31 7