Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V Španielsku bol vlani uzavretý rekordný počet pracovných zmlúv

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Konkrétne počet nových pracovných zmlúv v Španielsku dosiahol v minulom roku rekordných 22,5 milióna.

Madrid 27. januára (TASR) - Celkový počet uzavretých pracovných zmlúv v Španielsku dosiahol v roku 2019 rekord, aj keď sa ich rast spomalil. Ukázali to v pondelok údaje štátneho úradu pre zamestnanosť (SEPE).

Konkrétne počet nových pracovných zmlúv v Španielsku dosiahol v minulom roku rekordných 22,5 milióna. Ale tempo ich rastu sa zmiernilo na 1 %, a bolo tak najnižšie od roku 2012.

Z analýzy údajov SEPE ďalej vyplýva, že zamestnávatelia v Španielsku stále uprednostňujú dočasné pracovné zmluvy. Až deväť z desiatich uzavretých zmlúv v roku 2019 bolo len na dobu určitú.

Z celkového počtu podpísaných zmlúv v minulom roku malo špecifický dátum trvania až 20,3 milióna (o 1,73 % viac ako v roku 2018) a len 2,16 milióna zmlúv bolo na dobu neurčitú (o 5,49 % menej ako predvlani).

Vláda pripisuje úbytok zmlúv na dobu neurčitú zmenám pravidiel o podpore podnikania a prepúšťaní.

Údaje SEPE tiež odhalili, že najviac dočasných pracovných zmlúv uzavreli firmy vo výrobnom sektore, po ktorých nasledovali firmy zo sektora služieb.

Celkovo boli dve z piatich zmlúv podpísaných v roku 2019 na dobu kratšiu ako jeden mesiac, čo je približne rovnaký pomer ako v predminulom roku. Ale v sektore služieb podiel takýchto veľmi krátkych zmlúv vlani vzrástol na 42 % z 30 % v roku 2018.

Z hľadiska pracovného času bola jedna tretina zmlúv na čiastočný úväzok.

Podľa typu spoločnosti viac ako polovicu zmlúv uzavreli vlani malé firmy a tzv. mikropodniky (menej ako 50 pracovníkov), a to 13 miliónov, z toho iba 1,4 milióna bolo na dobu neurčitú.

A veľké spoločnosti s viac ako 500 zamestnancami podpísali len desatinu zmlúv (2,3 milióna). Zvyšok uzavreli stredne veľké firmy.