Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V Pezinku sprístupnili záchytné parkovisko pre cestujúcich vlakom

Na snímke novootvorené záchytné parkovisko pri železničnej stanici v Pezinku 12. decembra 2019. Foto: TASR Michal Svítok

Parkovisko v Pezinku je vybudované na spevnenej oplotenej ploche, ktorá je osvetlená vonkajším osvetlením a monitorovaná kamerovým systémom.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Nové záchytné parkovisko pri železničnej stanici v Pezinku budú využívať hlavne dochádzajúci za prácou a do školy. Vo štvrtok ho slávnostne sprístupnil verejnosti minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd) spolu so zástupcami spoločnosti Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a zhotoviteľa. Parkovať tu môže takmer 300 vozidiel a 45 cyklistov. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Karolína Ducká.



"Čoraz viac ľudí chápe, že dochádzať do Bratislavy verejnou osobnou dopravou je oveľa pohodlnejšie, ekologickejšie a bezpečnejšie ako cesta autom. Projekty záchytných parkovísk budovaných z eurofondov sú súčasťou našej stratégie dostať ľudí z áut do prostriedkov hromadnej dopravy. V Pezinku dnes otvárame prvé parkovisko zo štyroch plánovaných v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra," povedal Érsek.

Na snímke vchod do podchodu na novootvorenom záchytnom parkovisku pri železničnej stanici v Pezinku 12. decembra 2019.
Foto: TASR Michal Svítok


Parkovisko v Pezinku je vybudované na spevnenej oplotenej ploche, ktorá je osvetlená vonkajším osvetlením a monitorovaná kamerovým systémom. Celková kapacita je 299 parkovacích miest vrátane 12 miest pre osoby so zdravotným postihnutím. Parkovisko, stojiská pre 45 bicyklov z toho je 25 stojanov pod prístreškom.

Súčasťou je informačný systém s informáciami o odchode vlakov a technologický objekt s náhradným zdrojom elektrickej energie. Parkovisko je prepojené s nástupiskom železničnej stanice cez predĺžený podchod s výťahom, ktorý zabezpečuje mimoúrovňový príchod na ostrovné nástupisko.

Ducká dodala, že na výstavbu prispeje 2,15 milióna eur Európska únia cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra. Ďalšie záchytné parkoviská financované z eurofondov sú plánované v Ivanke pri Dunaji, Nových Košariskách a Zohore. Najbližšie k otvoreniu má parkovisko v Ivanke pri Dunaji.

"Prioritným cieľom ŽSR ako manažéra železničnej infraštruktúry je preferencia vlakovej dopravy. Našim záujmom je umožniť obyvateľom obcí a miest nachádzajúcich sa v regióne hlavného mesta, ktorí dochádzajú z miesta bydliska do Bratislavy, zaparkovať svoje auto na stanici a pokračovať vlakom," povedal generálny riaditeľ ŽSR Igor Polák s tým, že vlak považuje za jednoznačne ekologickejšiu a udržateľnejšiu alternatívu k individuálnej automobilovej doprave.

"Nové záchytné parkovisko v Pezinku vnímame ako významný prínos k zvýšeniu preferencie verejnej prepravy pred individuálnou automobilovou dopravou," povedal primátor Pezinka Igor Hianik. Ďalším prínosom tohto záchytného parkoviska pre samotných obyvateľov Pezinka je podľa neho aj uvoľnenie bezplatných parkovacích miest najmä v centre.