Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne sa zotavila, na Slovensku klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stavebná produkcia v krajinách s jednotnou menou vzrástla v novembri po úprave o sezónne vplyvy medzimesačne o 0,7 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci o 0,5 % klesla.

Luxemburg 17. januára (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne sa v novembri minulého roka zotavila, k čomu prispel najmä rast v oblasti pozemných stavieb. Informoval o tom v piatok vo svojom prvom odhade štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Stavebná produkcia v krajinách s jednotnou menou vzrástla v novembri po úprave o sezónne vplyvy medzimesačne o 0,7 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci o 0,5 % klesla. Zotavenie potiahla najmä oblasť pozemných stavieb, kde produkcia vzrástla o 1,1 %. Mierne sa zvýšila aj produkcia v oblasti inžinierskych stavieb, a to o 0,3 %.

Na medziročnej báze zaznamenala stavebná produkcia v eurozóne výrazné zrýchlenie. Po 0,9-percentnom raste v októbri sa v novembri medziročne zvýšila o 1,4 %.

V širšej Európskej únii vzrástla produkcia v stavebníctve v mesiaci november medzimesačne o 1,1 % po 0,5-percentnom poklese v októbri. V medziročnom porovnaní rast dosiahol rovnako ako v prípade eurozóny 1,4 %.

Z jednotlivých členských štátov, ktorých údaje sú k dispozícii, najvýraznejšie vzrástla stavebná produkcia medzimesačne v Poľsku (3,1 %), Nemecku (2,6 %) a vo Francúzsku (2,5 %). Najvýraznejší pokles evidovalo Maďarsko (-4,5 %), ďalej Slovensko (-3,8 %) a Portugalsko (-1,4 %).

V medziročnom porovnaní sa stavebná produkcia zvýšila najvýraznejšie v Rumunsku, až o 24 %. Výrazne rástla aj v Maďarsku (6,8 %) a Nemecku (4,8 %).

Naopak, najvýraznejší pokles stavebnej produkcie zaznamenalo spomedzi štátov EÚ Slovensko, kde klesla o 9,6 %. Za ním nasledovali Slovinsko a Španielsko s poklesom o 8,4 %, respektíve o 3 %.