Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Komora poľnohospodárov: Žatva 2019 sa už o pár dní stane minulosťou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Poľnohospodári, u ktorých je žatva ešte v plnom prúde, meškajú pre počasie.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Žatva 2019 sa už o pár dní stane minulosťou. Kombajny postupne ukončujú svoju prácu. K 5. septembru ostávalo poľnohospodárom pokosiť už len posledné polia s obilím, ktoré sa nachádzajú v oblasti Oravy, Liptova, Turca, Žiliny, Košíc a Popradu.

Ako pre TASR uviedla Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), žatevné práce v týchto regiónoch sprevádzali dažde, ktoré práce na poli veľmi často prerušovali. Ovos sa v podhorských a horských oblastiach zbieral neskoršie.

Priblížila, že podľa žatevného monitoringu, ktorý Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore každý týždeň posiela jej 38 regionálnych komôr, zostáva z celkových zasiatych plôch pokosiť už len 1 % jačmeňa, pšenice a repky, 3 % triticale a 6 % ovsa.

Spresnila, že na Liptove majú k záveru 35. týždňa hustosiate obilniny pozberané na 94 % výmery, repku na 93 % výmery. Poľnohospodári hlásia presun hladnej a premnoženej zveri z obilnín do porastov kukurice.

Upozornila, že v 35. týždni žatevné práce finišovali aj v oblasti Košíc. Ešte stále sú poľnohospodári, ktorí majú žatvu v plnom prúde, a to z dôvodu meškania pre počasie.

Dodala, že práve pre výkyvy počasia a jeho negatívny vplyv na úrodu začala robiť SPPK rozsiahly monitoring škôd, ktoré na tohtoročnej úrode spôsobilo sucho, ľadovec, premnožené hraboše a poľovná zver. "Údaje z regiónov zbiera do 12. septembra," doplnila Holéciová.