Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Španielska vláda schváli dodatočné opatrenia, aby zredukovala deficit

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Údaje za prvých päť mesiacov naznačujú, že bez nového balíka úsporných opatrení sa Madridu nepodarí dosiahnuť cieľ a zredukovať rozpočtový deficit tak, ako si naplánoval.

Madrid 3. júla (TASR) - Španielska vláda schváli dodatočné opatrenia, aby splnila rozpočtový cieľ v tomto roku a stlačila schodok verejných financií na 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších 8,9 % HDP. Vyhlásil minister financií Luis de Guindos.

Údaje za prvých päť mesiacov roka totiž naznačujú, že bez nového balíka úsporných opatrení sa Madridu nepodarí dosiahnuť cieľ a zredukovať rozpočtový deficit tak, ako si naplánoval, keďže španielska ekonomika sa už prepadla do recesie.

Vláda preto uvažuje o zvýšení niektorých daní, napríklad nižšej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH), či dane z nehnuteľností, aby zaplátala diery v rozpočte.

Lídri Európskej únie na summite minulý týždeň rozhodli, že záchranné fondy eurozóny môžu poskytovať úvery priamo bankám. Toto opatrenie je "ušité na mieru" práve Španielsku, ktoré potrebuje 100 miliárd eur na rekapitalizáciu bánk v krajine. Fínsko a Holandsko však vyjadrili pochybnosti o tom, že to pomôže zabrániť rozšíreniu dlhovej krízy na Španielsko aj Taliansko. De Guindos v tejto súvislosti vyhlásil, že "jednotlivé krajiny" dohodu zablokovať nemôžu. Dodal, že memorandum o porozumení medzi Španielskom a EÚ o finančnej pomoci by sa malo podpísať 9. júla.