Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nespravodlivý výpočet odchodu do dôchodku sa týka 111 000 žien

Na snímke opozičná poslankyňa Petra Krištúfková. Foto: TASR - Michal Svítok

Krištúfková upozornila, že súčasná právna úprava neakceptuje ústavný zákon a približne 111 000 žien je v tejto súvislosti diskriminovaných.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Nespravodlivý výpočet odchodu do dôchodku sa týka približne 111 000 žien. Dnes na to na tlačovej konferencii upozornila poslankyňa hnutia Sme rodina Petra Krištúfková. Dodala, že hnutie v tejto súvislosti podalo pozmeňujúci návrh, ktorý mal nespravodlivosť odstrániť.

Od 1. júla začal platiť ústavný zákon, ktorý rieši dôchodkový strop. Dôchodkový vek na Slovensku sa ústavne zastropoval na 64 rokov. Ženy zároveň pôjdu do dôchodku skôr za výchovu dieťaťa.

Krištúfková však upozornila, že súčasná právna úprava neakceptuje ústavný zákon a približne 111 000 žien je v tejto súvislosti diskriminovaných. Ženám narodeným v roku 1958, 1959 a 1960 sa totiž podľa nej neodpočítava za každé dieťa šesť mesiacov.

Ani pozmeňujúci návrh predložený na parlamentnom sociálnom výbore poslancom Ľubomírom Vážnym (Smer-SD), ktorého súčasťou bola tabuľka, ktorá fixne definuje vek odchodu do dôchodku, podľa jej slov nevyriešila spôsobenú nespravodlivosť voči tejto skupine žien. "Nie je jasné, podľa akého kľúča bola táto tabuľka vyhotovená, keď ústavný zákon jasne hovorí: odpočet na každé vychované dieťa je 6 mesiacov," podotkla Krištúfková.



Zároveň skonštatovala, že hnutie Sme rodina predkladá do parlamentu pozmeňujúci návrh, "ktorého súčasťou je nová fixná tabuľka, ktorá spravodlivo odpočítava šesť mesiacov za každé vychované dieťa".