Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Singapur očakáva vplyv nového koronavírusu na vývoj ekonomiky

Záliv Marina Bay v Singapure, v pozadí finančná štvrť. Foto: TASR/AP

Jedna z najbohatších krajín sveta a najnavštevovanejších destinácií v juhovýchodnej Ázii zaznamenala už minulý rok slabé tempo rastu.

Singapur 27. januára (TASR) - Singapur oznámil, že nový koronavírus, ktorý sa objavil v Číne a rozšíril do viac než desiatky štátov vrátane Singapuru, sa negatívne odrazí na tohtoročnom vývoji jeho ekonomiky. Singapur zatiaľ zaznamenal štyri prípady nákazy koronavírusom, ktorý v Číne doteraz zabil viac než 80 ľudí.

Jedna z najbohatších krajín sveta a najnavštevovanejších destinácií v juhovýchodnej Ázii zaznamenala už minulý rok slabé tempo rastu. Ekonomický rast Singapuru dosiahol vlani 0,7 %, čo bolo najslabšie tempo za posledné desaťročie. Tento rok môže byť tempo rastu ešte slabšie, aj keď momentálny odhad vlády je veľmi široký - od 0,5 % do 2,5 %.

Podľa vlády sa koronavírus odrazí na ďalšom vývoji ekonomiky, najmä, ak sa ho nepodarí v dohľadnej dobe dostať pod kontrolu. Najväčší podiel zo zahraničných návštevníkov Singapuru tvoria totiž Číňania. Vláda preto zvažuje viaceré opatrenia na podporu najohrozenejších sektorov ako cestovný ruch, najmä v podobe znižovania daní a rôznych úľav.