Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Renault zhoršil odhad vývoja tržieb v tomto roku, očakáva ich pokles

Logo automobilky Renault, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Renault pôvodne sľuboval, že v roku 2019 tržby upravené o vplyv výmenných kurzov vzrastú.

Paríž 17. októbra (TASR) - Francúzska automobilka Renault zhoršila výhľad vývoja tržieb v tomto roku, ako aj prevádzkovej marže. Dôvodom je pokles dopytu na kľúčových trhoch ako Čína a vysoké náklady spojené s presunom k ekologickejším autám.

Už v júli zhoršila automobilka prognózu v oblasti tržieb. Vtedy po zverejnení výsledkov za 1. polrok oznámila, že tohtoročné tržby by sa mali udržať na úrovni vlaňajška. Renault pôvodne sľuboval, že v roku 2019 tržby upravené o vplyv výmenných kurzov vzrastú.

Vo štvrtok prognózu opätovne zhoršil a uviedol, že tentoraz už čaká pokles tržieb v porovnaní s minulým rokom. Automobilka predpokladá, že pokles dosiahne 3 % až 4 %. Podľa spoločnosti je ekonomické prostredie menej priaznivé, než pôvodne očakávala.

Okrem toho automobilka upravila nadol aj prognózu v oblasti prevádzkovej marže. Zatiaľ čo v júli počítala s prevádzkovou maržou na úrovni 6 %, teraz očakáva, že dosiahne 5 %.

Firma zároveň zverejnila prvé údaje o tržbách za 3. kvartál. Ako informovala, tržby dosiahli 11,3 miliardy eur, čo medziročne znamená pokles o 1,6 %. Upravené tržby bez započítania kurzových vplyvov a akvizícií a divestícií zaznamenali pokles o 1,4 %. Podrobnosti zverejní spoločnosť 25. októbra.