Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Rafinériu Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch plánované odstávky

Na archívnej snímke z 1. júna 2022 rafinéria Slovnaft v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

Spresnil, že počas generálnych revízií sa bude vykonávať rozsiahla kontrola technického stavu a údržba zariadení, výmena opotrebovaných súčastí za nové a pri niektorých aj kompletná modernizácia. Cieľom je zníženie energetickej náročnosti v oblasti výroby ropných produktov a zvýšenie bezpečnosti a spoľahlivosti.

"Cieľom generálnych revízií je splniť legislatívou nariadené inšpekcie, vyčistiť zariadenia, vymeniť náplne a katalyzátory a vykonať opravy, ktoré nie je možné urobiť počas chodu zariadení. Tieto činnosti sa uskutočňujú pravidelne každých päť rokov tak, aby sa zabezpečil spoľahlivý chod výrobných jednotiek do ďalšej plánovanej odstávky. Po tom, ako sme začali spracovávať alternatívnu ropu vo výraznejších množstvách, máme v pláne aktivovať aj pripravené projekty s cieľom ďalej zvýšiť flexibilitu rafinérie," povedal Branislav Vinter, riaditeľ výroby Slovnaft.

Práce počas generálnych revízií a ich činnosti môže sprevádzať zvýšená hladina hluku, vznik zápachu a prípadné spaľovanie na poľných horákoch. Cieľom spoločnosti Slovnaft je skrátiť negatívne vplyvy činností ovplyvňujúcich pohodlie obyvateľov žijúcich v okolí rafinérie na nevyhnutné minimum.

O vplyve prác na komfort obyvateľov bude Slovnaft priebežne informovať na internetovej stránke www.slovnaft.sk. V prípade otázok je 24 hodín denne pripravená Žltá linka 02/4055 8929 a e-mailová adresa sused@slovnaft.sk. K dispozícii je aj aplikácia Sused Slovnaft, kde sú dostupné všetky informácie o činnostiach či vplyvoch.

Hlavným dodávateľom prác je dcérska spoločnosť Slovnaft Montáže a Opravy, na prácach počas generálnych revízií sa bude v Slovnafte podieľať približne 1800 externých pracovníkov.

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je Slovnaft, a. s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných látok. Slovnaft prevádzkuje najväčšiu sieť čerpacích staníc na Slovensku.