Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rada agrosamospráv vyzýva poslancov na prelomenie veta prezidentky

Na snímke predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vetovaným zákonom sa potvrdilo, že proces sceľovania pozemkov, teda komplexných úprav, bude náročná téma na dohody.

Bratislava 14. januára (TASR) - Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv (RPPS) SR vyzýva poslancov Národnej rady (NR) SR, aby prelomili veto prezidentky SR a nanovo zahlasovali za zákon o pozemkových úpravách. TASR o tom informovala Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Pripomenula, že zákon o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, prijala NR SR ešte 27. novembra 2019. Koncom minulého roka ho prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala.

"Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR je presvedčená, že bez naštartovania komplexných pozemkových úprav sa s oživením slovenského agrosektora dopredu pohneme len veľmi ťažko. Aj preto sa RPPS SR nevie s vetom prezidentky stotožniť. Neprehľadné vlastnícke vzťahy, obrovská rozdrobenosť pôdy je príliš veľkým bremenom spoločnosti, ktoré bráni nielen v hospodárení na pôde, ale aj pri predkladaní a následnej realizácii investičných zámerov štátu a miest a obcí. Roky neriešené pozemkové úpravy sa odrážajú aj na vzhľade krajiny a stave životného prostredia," uviedol v mene RPPS SR predseda SPPK Emil Macho.

RPPS SR podľa Holéciovej podporuje názor Zamestnávateľského zväzu geodézie a kartografie, podľa ktorého opätovné schválenie zákona je dôležité pre rýchlejšie a kvalitnejšie vykonanie pozemkových úprav. Jeho predseda Vladimír Uhlík tvrdí, že novela prináša výhody pre všetky zainteresované strany a nezhoršuje postavenie vlastníkov pozemkov.

"Na základe doterajších skúseností sme presvedčení, že zákon o pozemkových úpravách obsahuje systém bŕzd a protiváh, ktorý umožňuje vlastníkom konať v projekte dostatočne autonómne a dáva im možnosť zasiahnuť do projektu formou pripomienok a námietok, ktorými je povinný zaoberať sa správny orgán i spracovateľ," uviedol Uhlík.

Vetovaným zákonom sa potvrdilo, že proces sceľovania pozemkov, teda komplexných úprav, bude náročná téma na dohody, kompromisné riešenia a nutnosť zabezpečiť dostatočný objem finančných prostriedkov počas najbližších 30 rokov. Práve opätovné schválenie zákona o pozemkových úpravách je prvým krokom k tomu, aby Slovenská republika celý proces tak žiadaných zmien naštartovala.

Holéciová doplnila, že zákon o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách sa dostal do programu prvej tohtoročnej schôdze Národnej rady SR, ktorá je zvolaná na 21. januára.

Radu poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR tvorí päť najreprezentatívnejších organizácií v agropotravinárskom sektore Slovenska: SPPK, Agrárna komora Slovenska, Potravinárska komora Slovenska, Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností a Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska.