Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Produkcia v stavebníctve eurozóny sa v septembri zotavila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

V medziročnom porovnaní produkcia v stavebnom sektore eurozóny v septembri klesla, v EÚ však zaznamenala rast.

Luxemburg 19. novembra (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne zaznamenala v septembri výrazné zotavenie. Zatiaľ čo v auguste medzimesačne a na sezónne upravenej báze klesla o 0,8 %, v septembri o 0,7 % vzrástla. K zotaveniu došlo aj v širšej Európskej únii, kde stavebná produkcia po augustovom poklese o 0,5 % dosiahla v septembri rast o 0,3 %. Poukázal na to v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil prvý odhad.

V medziročnom porovnaní produkcia v stavebnom sektore eurozóny v septembri klesla, v EÚ však zaznamenala rast. Pokles produkcie v menovej únii dosiahol 0,7 %, zatiaľ čo v EÚ sa stavebná produkcia zvýšila o 0,3 %.

Z jednotlivých členských štátov Európskej únie, ktorých údaje sú k dispozícii, najvyšší medzimesačný rast stavebnej produkcie zaznamenalo Slovensko (6,3 %). Výrazne rástla aj stavebná produkcia v Maďarsku (5,2 %) a tretí najvyšší rast zaznamenalo Francúzsko (1,9 %).

Najvýraznejší pokles stavebnej produkcie zaznamenali vo Švédsku (-4,9 %), potom v Rumunsku (-3,4 %) a Španielsku (-2,4 %).

V medziročnom porovnaní najviac vzrástla stavebná produkcia v septembri v Rumunsku (28,9 %), okrem toho v Maďarsku (17,8 %) a Bulharsku (6,9 %). Najvýraznejší pokles oznámili Španielsko (-10 %), Slovinsko (-8,1 %) a Francúzsko (-2,6 %).