Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Príspevok na poskytovanie sociálnych služieb by sa mal zvýšiť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Na finančný príspevok majú nárok zariadenia sociálnych služieb, ktoré sa starajú o osoby odkázané na pomoc iných či o starobných dôchodcov.

Bratislava 18. mája (TASR) - Výška finančného príspevku na poskytovanie sociálnej služby v niektorých druhoch zariadení sociálnych služieb by sa mal aj v roku 2025 zvýšiť. Výška mesačného príspevku na osobu by sa pri pobytovej starostlivosti mala zvýšiť o 13 až 55 eur a pri ambulantnej o 8 až 37 eur v závislosti od stupňa odkázanosti. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády SR, ktorý na pondelkové rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR predkladá Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Na finančný príspevok majú nárok zariadenia sociálnych služieb, ktoré sa starajú o osoby odkázané na pomoc iných či o starobných dôchodcov. Poskytuje sa tiež zariadeniam krízovej intervencie zriadených obcou, ako sú napríklad nocľahárne, útulky či zariadenia núdzového bývania, ale aj nocľahárňam, v ktorých poskytuje sociálne služby neverejný poskytovateľ.

Výška príspevku na mesiac na jedno miesto v zariadení sociálnych služieb sa vypočítava ako určený násobok mesačnej minimálnej mzdy (750 eur v roku 2024) podľa stupňa odkázanosti. Výška mesačného príspevku na osobu by sa podľa stupňa odkázanosti mala zvýšiť pri ambulantnej starostlivosti o 8 až 37 eur, teda na sumu od 125 eur do 550 eur. Pri pobytovej starostlivosti ide o navýšenie od 13 do 55 eur, výška príspevku na mesiac na jedno miesto by sa tak mala pohybovať od 188 do 825 eur podľa stupňa odkázanosti.

Príspevok na poskytovanie sociálnych služieb v zariadeniach krízovej intervencie a v nocľahárňach na mesiac na jedno miesto by mal predstavovať 0,5 násobok minimálnej mzdy za rok 2024.

"Medziročným zvýšením finančného príspevku na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach podmienených odkázanosťou sa zabezpečí udržateľnosť a dostupnosť sociálnych služieb v zariadeniach podmienených odkázanosťou, a to vzhľadom na zvyšujúci sa oprávnený dopyt po sociálnych službách dlhodobej starostlivosti," uviedlo ministerstvo práce v návrhu.

Pri poskytovaní finančného príspevku na poskytovanie sociálnych služieb v zariadeniach krízovej intervencie sa zohľadňuje medziročný vývoj prevádzkových nákladov v týchto zariadeniach, z ktorých najväčšiu položku tvoria náklady na mzdy a odvody zamestnancov.

Navrhované nariadenie má vplyv na štátny rozpočet. Ministerstvo práce vypočítalo potrebu navýšenia rozpočtových výdavkov na rok 2025 o takmer 25,9 milióna eur.