Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Požiadať o dávku v nezamestnanosti bude možné aj na úradoch práce

ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Údaje v žiadosti potom úrad práce bezodkladne po zaradení občana do evidencie uchádzačov o zamestnanie poskytne Sociálnej poisťovni elektronicky.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Od 1. júla 2020 už budú môcť poistenci požiadať o dávku v nezamestnanosti nielen v Sociálnej poisťovni, ale aj na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny. Nebudú tak musieť navštíviť oba úrady ako doteraz, ale ušetria si čas i námahu a vybavia si podanie žiadosti o dávku na jednom mieste. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v júni schválila Národná rada SR.

Obe inštitúcie – Sociálna poisťovňa i úrady práce, sociálnych vecí a rodiny – sa v súčasnosti pripravujú na zapracovanie tejto „novinky“ do praxe, predovšetkým v oblasti prepojenia svojich informačných systémov a výmeny údajov.

"V súčasnosti občan najskôr navštívi príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a prihlási sa tam do evidencie uchádzačov o zamestnanie, o čom mu úrad vystaví potvrdenie. Následne navštívi pobočku Sociálnej poisťovne a v nej si podá žiadosť o dávku v nezamestnanosti, ku ktorej predkladá potvrdenie úradu práce. Od leta budúceho roka už bude možné uplatniť si nárok na dávku v nezamestnanosti spoločne so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie priamo na úrade práce," informoval Peter Višváder, hovorca poisťovne.

Údaje v žiadosti potom úrad práce bezodkladne po zaradení občana do evidencie uchádzačov o zamestnanie poskytne Sociálnej poisťovni elektronicky. Kontakt žiadateľa o dávku s poisťovňou tak už nebude potrebný. Údaje o dobách poistenia v nezamestnanosti získaných na Slovensku a vymeriavacích základoch bude Sociálna poisťovňa čerpať zo svojich registrov. Po posúdení nároku na dávku v nezamestnanosti vydá rozhodnutie a v prípade priznania dávku žiadateľovi vyplatí.