Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Potravinári vítajú rozšírenie povolaní pre ľudí z tretích krajín

Na archívnej snímke riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová. Foto: TASR - Pavol Zachar

V zmysle nariadenia sa národné vízum udeľuje na čas trvania zamestnania, najviac na jeden rok, pričom celkový počet národných víz nepresiahne v kalendárnom roku počet 10.000.

Bratislava 7. mája (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) víta rozšírenie zoznamu povolaní na zjednodušené udeľovanie národných víz vybraným skupinám štátnych príslušníkov tretích krajín pre zamestnávanie v poľnohospodárstve a potravinárstve. Uviedla to Jana Venhartová, riaditeľka PKS, v reakcii na novelu nariadenia, ktorú minulý týždeň vo štvrtok (2. 5.) schválila vláda.

Uvedené opatrenie podľa nej zjednoduší potravinárom administratívu pri prijímaní cudzincov z tretích krajín na pozície, ktoré patria medzi nedostatkové a pri ktorých je dlhodobo problém nájsť vhodnú pracovnú silu.

Venhartová pripomenula, že vláda na svojom zasadnutí 2. mája rozšírila zoznam povolaní na zjednodušené udeľovanie národných víz vybraným skupinám štátnych príslušníkov tretích krajín o zamestnania v poľnohospodárstve a potravinárstve. V prípade potravinárskej výroby ide napríklad o povolania porážač, vykosťovač, pekár, spracovateľ mlieka, výrobca masla, ale aj operátor vysokozdvižného vozíka či pozíciu pomocného pracovníka v potravinárskej výrobe. V zmysle nariadenia sa národné vízum udeľuje na čas trvania zamestnania, najviac na jeden rok, pričom celkový počet národných víz nepresiahne v kalendárnom roku počet 10.000.