Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Piloti British Airways vstúpili do 48-hodinového štrajku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom vôbec prvého štrajku pilotov BA sú spory okolo miezd.

Londýn 9. septembra (TASR) - Piloti leteckej spoločnosti British Airways (BA) začali v pondelok 48-hodinový štrajk, ktorý od polnoci zastavil väčšinu z letov týchto aerolínií a narušil plány tisícov cestujúcich. Dôvodom vôbec prvého štrajku pilotov BA sú spory okolo miezd, informovali agentúra Reuters a televízia Sky News.

Odborová organizácia pilotov BALPA minulý mesiac spoločnosti British Airways oznámila, že v septembri má v úmysle štrajkovať tri dni. Po protestnej akcii 9. - 10. septembra by mal nasledovať ďalší deň štrajku 27. septembra.

BALPA tvrdí, že aerolínie by sa mali s pilotmi podeliť o väčšiu časť zo svojich ziskov. BA tvrdí, že štrajk je neodôvodnený, pretože platová ponuka firmy je férová.

Odbory i aerolínie síce tiež deklarovali ochotu obnoviť rozhovory a predložili príslušné ponuky, štrajku to však nezabránilo. Nepomohla ani výzva britskej vlády, keď hovorkyňa premiéra Borisa Johnsona vyzvala obe strany, aby spor ukončili.

Do práce v pondelok a utorok nenastúpi viac než 4000 pilotov, BA preto museli zrušiť väčšinu z približne 800 letov, ktoré by za deň vypravili. Denne by nimi cestovalo okolo 145.000 pasažierov a šéf BA Alex Cruz pre Sky News v auguste povedal, že zamýšľaný štrajk by "zničil" ich cestovné plány.