Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Obyvateľov Nitry čakajú od budúceho roka vyššie dane a poplatky

Marek Hattas, archívna snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Vláda a parlament dáva samosprávam neustále nové povinnosti, ale nie peniaze. Boli sme preto nútení pristúpiť k tomu kroku, ktorý už spravili mnohé iné mestá, uviedol primátor Marek Hattas.

Nitra 21. novembra (TASR) – Obyvatelia Nitry budú od budúceho roka platiť vyššie dane z nehnuteľností a priplatia si aj za odvoz komunálneho odpadu. Nové všeobecne záväzné nariadenia (VZN) už vo štvrtok schválilo mestské zastupiteľstvo.

Zvýšené poplatky majú v prípade dane z nehnuteľností priniesť do mestského rozpočtu viac ako 2,1 milióna eur navyše. Na poplatkoch za odvoz odpadu plánuje mesto vybrať o 1,2 milióna eur viac. Zvyšuje sa tiež daň za ubytovanie, z ktorej chce radnica vybrať o 150.000 eur viac a mierne sa upraví aj daň za psa, ktorá prinesie do rozpočtu o približne 4000 eur navyše. „Vláda a parlament dáva samosprávam neustále nové povinnosti, ale nie peniaze. Boli sme preto nútení pristúpiť k tomu kroku, ktorý už spravili mnohé iné mestá. Zvyšujú sa dane a poplatky,“ uviedol primátor Marek Hattas.

Ako pripomenul, mesto musí na základe zákonov schválených v Národnej rade nájsť na budúci rok peniaze na desaťpercentné zvýšenie platov všetkých svojich zamestnancov. „Okrem toho tu máme známu chodníkovú novelu, obedy zadarmo, ktoré nie sú zadarmo, je tu nový zákon ohľadne sociálnych záležitostí, sprísňuje sa legislatíva pri výstavbe a správe pieskovísk, zvyšujú sa poplatky pre mestá za likvidáciu a skládkovanie odpadu. To všetko musí samospráva zaplatiť navyše, bez toho, aby sme na tieto nové povinnosti dostali peniaze,“ zdôraznil Hattas.

Mesto preto podľa jeho slov musí nájsť spôsob, ako zvýšiť svoje príjmy, aby dokázalo zabezpečiť všetky služby, ktoré momentálne svojim obyvateľom poskytuje. „To zvýšenie sa minimálne dotkne fyzických osôb, naopak viac to pocítia právnické osoby. V prípade zvýšenia dane z nehnuteľností si ľudia žijúci v bytoch za štvorcový meter na rok priplatia o približne 0,11 eura viac. Pri bežnej rodine teda stúpnu výdaje len na 60 centov na mesiac na osobu. Pri smetnom je tu zvýšenie o 42 centov na osobu,“ vysvetlil Hattas.

Magistrát okrem toho pripravuje aj zavedenie poplatku za rozvoj. V prípade, že tento návrh mestskí poslanci na decembrovom rokovaní schvália, platiť ho budú fyzické osoby i firmy za pozemné stavby vybudované na území mesta. „Ľudia v Nitre sú citliví na novú výstavbu. Takto sa bude aspoň kompenzovať to, že musia znášať prašnosť, hluk či zahusťovanie stavieb vo svojom okolí. Škoda, že tento poplatok nebol zavedený už pred výstavbou závodu automobilky Jaguar Land Rover,“ dodal primátor.