Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Termín posudzovania znakov závislej práce u športovcov sa má posunúť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Problémom je podľa predkladateľov skutočnosť, že viaceré ligové kluby v súčasnosti avizujú, že nebudú schopné zvládnuť zvýšené náklady športovcov.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Termín posudzovania znakov závislej práce u fyzickej osoby, ktorá odplatne vykonáva šport za športovú organizáciu, sa má posunúť. Vyplýva to z návrhu zákona z dielne koaličných poslancov za Smer-SD a SNS, ktorý v utorok posunul parlament do druhého čítania.

Problémom je podľa predkladateľov skutočnosť, že viaceré ligové kluby v súčasnosti avizujú, že nebudú schopné zvládnuť zvýšené náklady športovcov a nebudú sa vedieť ďalej starať o rozvoj profesionálneho športu na Slovensku.

Po 31. decembri 2018 budú podľa predkladateľov športové kluby hradiť plné odvodové zaťaženie za športovcov, ktorí vykonávajú šport spôsobom spĺňajúcim znaky závislej práce. Z toho dôvodu navrhujú posunutie termínu posudzovania znakov závislej práce pri športovcoch. "Poskytnutím dostatočnej lehoty športovým klubom na prispôsobenie sa na zvýšenú finančnú náročnosť im bude umožnené hľadať riešenie tejto situácie v prospech celého slovenského športu a súčasne na strane štátu sa poskytne obdobie na vytvorenie takých podmienok, ktoré budú zohľadňovať osobitnú povahu športu," zdôvodnili.