Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Obyvatelia Parkového nábrežia v Nitre nesúhlasia s výstavbou bytovky

Ilustračné fotoFoto: TASR

Konateľom spoločnosti je majiteľ Bojnických kúpeľov Slavomír Eliaš, ktorý kúpil pozemky pri rieke Nitra ešte v roku 2007.

Nitra 25. januára (TASR) - Viacerí obyvatelia Parkového nábrežia a Predmostia v Nitre podali odvolanie voči vydaniu stavebného povolenia na projekt zástavby parkoviska a zeleného pásu na nábreží rieky Nitra. Spoločnosť SALS zo Zlatých Moraviec tam chce vybudovať bytový dom s 83 bytmi na trvalé a s 55 bytmi na prechodné bývanie.

Konateľom spoločnosti je majiteľ Bojnických kúpeľov Slavomír Eliaš, ktorý sa stal v Nitre známym zámerom zastavať Palárikovu ulicu v centre mesta či nedávnou snahou vybudovať na Zobore vyhliadkovú vežu. Pozemky pri rieke Nitra kúpil od mesta ešte v roku 2007.

V rámci projektu Parkové nábrežie Nitra má na parkovisku pri športovej hale a susednom parčíku vyrásť bytový dom so štyrmi nadzemnými podlažiami. Obyvatelia dotknutej lokality však s výstavbou nesúhlasia. V odvolaní voči vydaniu stavebného povolenia pripomínajú, že realizovaním výstavby príde mesto o významnú časť oddychovej zóny.

Obyvatelia nábrežia tiež konštatujú, že im stavba bude brániť vo výhľade z okien. „Z dotknutej časti nábrežia už navyše nebude výhľad na hradný kopec a Nitriansky hrad. Namiesto toho tam bude stáť budova, ktorá architektonicky ani situovaním nezapadá medzi okolité stavby,“ uvádza sa v ich odvolaní.

Pripomína sa v ňom aj zastavanie súčasného parkoviska pri športovej hale, na ktorom denne parkujú desiatky áut. „Je záchytným parkoviskom pre zimný štadión, letné kúpalisko, park a oblasť Starého Mesta v okolí Nitrianskeho hradu. Vozidlá, ktoré na ňom dnes parkujú, budú musieť parkovať v uličkách medzi domami, kde je už dnes situácia neúnosná. Odstránením tohto priestoru sa stane situácia s parkovaním medzi riekou, hradom a Mostnou ulicou neriešiteľná,“ zdôrazňujú v odvolaní obyvatelia nábrežia.