Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Návrh talianskeho rozpočtu nezahŕňa výraznú odchýlku od pravidiel EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Taliansky fiškálny plán predpokladá zvýšenie štrukturálneho deficitu (bez výkyvov v hospodárskom cykle a jednorazových výdavkov a príjmov) o 0,1 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Rím 24. októbra (TASR) - Návrh talianskeho rozpočtu na rok 2020 nezahŕňa výraznú odchýlku od pravidiel Európskej únie (EÚ). Uviedla to talianska vláda v liste, ktorý vo štvrtok poslala Európskej komisii.

Taliansky fiškálny plán predpokladá zvýšenie štrukturálneho deficitu (bez výkyvov v hospodárskom cykle a jednorazových výdavkov a príjmov) o 0,1 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa pravidiel EÚ by mal však štrukturálny schodok Talianska v roku 2020 klesnúť o 0,6 % HDP.

„Plánovaná zmena štrukturálnej bilancie v roku 2020 nebude predstavovať výraznú odchýlku,“ uviedol minister hospodárstva Roberto Gualtieri v reakcii na list od Komisie, v ktorom ho žiada o objasnenie talianskeho rozpočtu na budúci rok.

Nová proeurópska talianska koaličná vláda Hnutia piatich hviezd a stredoľavej Demokratickej strany si stanovila za cieľ udržať deficit na budúci rok nezmenený, na tohoročnej očakávanej úrovni 2,2 % HDP.

Európska komisia však 22. októbra oznámila Rímu, že predbežné hodnotenie jeho návrhu ukázalo, že neobsahuje fiškálne odporúčania EÚ na zníženie výdavkov.

Rovnakú správu poslala Komisia Taliansku aj minulý rok, keď Brusel pohrozil predchádzajúcej koalícii Hnutia piatich hviezd a krajne pravicovej Ligy Severu procedúrou za porušenie fiškálnych pravidiel Únie.

Odvtedy sa však situácia zmenila. Komisár EÚ Pierre Moscovici v utorok (22. 10.) vyhlásil, že Brusel nebude požadovať zmeny talianskeho rozpočtu.

Taliansko má druhý najvyšší verejný dlh v Európskej únii po Grécku a v uplynulých rokoch pritom dosiahlo len malý pokrok pri znižovaní deficitu smerom k vyrovnanému rozpočtu.

Rím uviedol, že sa chce v rámci rozpočtu zamerať na oživenie svojej stagnujúcej ekonomiky, ktorá pravdepodobne ani v 3. štvrťroku 2019 neožila.

Podľa ministra Gualtieriho, aj keď si talianska vláda uvedomuje, že je potrebné znižovať dlh, potrebuje tiež oživiť hospodársky rast, aby tento cieľ dosiahla.