Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Najväčší dopyt je v posledných rokoch po operátoroch výroby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa dát zo Štatistického úradu SR a Eurostatu sa pracovný trh na Slovensku za posledných viac než 10 rokov výrazne zmenil.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Trh práce sa za od vzniku samostatného Slovenska výrazne zmenil, a za ďalších 10 rokov už bude úplne k nepoznaniu. Profesie, ktoré na prelome 80. a 90. rokov patrili k perspektívnym, už dnes často ani neexistujú. A tie, ktoré sú v ponuke pracovných serverov v súčasnosti, už nemusia byť pre každého zrozumiteľné. Niektoré veci sa však nemenia, napríklad to, že najväčšiu prestíž má v spoločnosti naďalej doktor, zdravotná sestra a učitelia.

Podľa dát zo Štatistického úradu SR a Eurostatu sa pracovný trh na Slovensku za posledných viac než 10 rokov výrazne zmenil. Mení sa vzdelanosť obyvateľstva, pomer medzi jednotlivými sektormi aj kvalifikácia zamestnancov. Primárny sektor (poľnohospodárstvo) poklesol za posledných desať rokov o viac než tretinu. Ľudia sa z poľnohospodárstva postupne presunuli do sektoru výroby a služieb. Vo výrobe a službách je zamestnaných najviac Slovákov, čo vychádza aj z dlhoročnej tradície a dobrého zázemia priemyslu. Za posledných desať rokov navyše na trhu pribudlo špecialistov, no, naopak, technické a remeselné pozície sa stali pre Slovákov menej atraktívne.

Počet ľudí so základným vzdelaním za 20 rokov klesol asi o polovicu, nárast zaznamenalo predovšetkým dosiahnutie stredoškolského vzdelania s maturitou a aj vysokoškolské vzdelanie. Napriek tomu však vzdelávací systém na Slovensku nedostatočne reflektuje zmeny na trhu práce a vysokoškolskí absolventi majú často iba malú alebo žiadnu skúsenosť s praxou. Ešte komplikovanejšia situácia je v oblasti celoživotného vzdelávania.

"Na pracoviskách je spolu niekoľko generácií, každá potrebuje v celoživotnom učení niečo iné a tiež niečo, čo by ich spájalo. Máme tu generáciu 40+, ktorú čaká ešte 20 rokov aktívneho pracovného života a u nej to nie je o rekvalifikácii, ale o kontinuálnom vzdelávaní na pracovnú kariéru v dobe digitalizácie a robotizácie. Sú to lojálni ľudia, ktorí sú zvyknutí pracovať, bývajú to najlepší pracovníci, ale potrebujú sa dovzdelať v mäkkých zručnostiach, v spätnej väzbe a práci s modernými technológiami," tvrdí generálny riaditeľ Manuvie Peter Dosedla.

Trh práce sa dnes podľa neho už konštantne mení. Rovnako, ako sa dramaticky skracujú cykly zmien v technológiách a priemysle, tak aj pracovné pozície rýchlo vznikajú a zanikajú. Zatiaľ, čo ešte v 90. a nultých rokoch definovali trh práce v podstate tri základné okruhy – poľnohospodárstvo, priemysel a služby s pridanou hodnotou, dnes by sa mohli pracovné pozície rozdeliť na zanikajúce, existujúce a novovznikajúce.

Mení sa tiež to, ako sa niektoré pozície nazývajú a ako sú pre uchádzača atraktívne. Napríklad lekár bol v roku 2018 na Slovensku najviac váženým povolaním. Nasledovali ho povolania hasič, vedec, učiteľ a poľnohospodár.

"Prestíž povolania sledujeme aj v kontexte generácií. Napríklad tam, kde je generácia Y ochotná akceptovať pozíciu predavačka alebo asistentka, generácia Z počúva na asistentku alebo módnu poradkyňu. A zatiaľ čo na prelome milénií pokrývalo označenie robotník širokú škálu pracovných pozícií naprieč celým spektrom hospodárstva, dnes je to archaizmus, pretože škála priemyselných pozícií sa už šplhá k desiatkam, ak nie k stovkám," popisuje svoje skúsenosti Dosedla.

Za poslednú dekádu medzi zamestnancami výrazne pribudlo špecialistov, avšak je nedostatok remeselníkov, prípadne tiež pomocnej kvalifikovanej sily. Slovenský pracovný trh je možné zasýtiť zamestnávaním zahraničných pracovníkov, ktorí majú potrebné skúsenosti a hlavne chuť pracovať. Podľa odborníka pracovný trh bol vždy v pohybe, len sa nehýbal tak rýchlo ako posledné desaťročie. Spoločnosť Manuvia, ktorá poskytuje personálny lízing, eviduje každý mesiac dopyt stoviek pracovných miest. Najväčší záujem je o operátorov výroby, obsluhu CNC, obsluhu VZV či kontrolu kvality. Pozície, ktorých názvy u verejnosti vzbudzujú neisté predstavy. "Podľa Svetového ekonomického fóra do roku 2025 zanikne 80 miliónov pracovných miest, ale ďalších 130 miliónov vznikne, pričom 6 z 10 nových profesií ešte ani nie je definovaných, nie to pomenovaných. Je dobre, že firmy investujú do automatizácie, robotizácie a digitalizácie. Zároveň je však potrebné premýšľať nad tým, ako zamestnancov pripraviť na to, že sa ich práca od základu zmení a vytvárať už teraz podmienky pre ich flexibilitu a adaptáciu," uzatvára Dosedla.