Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Mnoho Ukrajincov sťahuje svoje stavebné podnikanie na Slovensko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinci pracujú v SR väčšinou v stavebníctve, potom v oblasti medicíny a práva, v doprave. Pracovné možnosti hľadajú najmä v Prešove a Košiciach, na východe Slovenska.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Mnoho Ukrajincov sťahuje svoje stavebné podnikanie na Slovensko. Ukrajinské firmy tu napríklad vyrábajú aj nealkoholické a alkoholické nápoje. Povedal o podnikaní svojich krajanov v SR pre TASR veľvyslanec Jurij Muška. Výroba nápojov sa potom nachádza na území Európskej únie a distribúcia je ľahšia.

Ukrajinci pracujú v SR väčšinou v stavebníctve, potom v oblasti medicíny a práva, v doprave. Pracovné možnosti hľadajú najmä v Prešove a Košiciach, na východe Slovenska. „Môžem potvrdiť, čo som povedal už skôr, že počet pracovných migrantov z Ukrajiny na Slovensko bude stúpať. Súvisí to s potrebami slovenského pracovného trhu a možnosťami. Je pochopiteľne, že Ukrajinci ich chcú využiť,“ uviedol.

Na tlačovej besede so slovenskými médiami v júli povedal, že na Slovensku pracuje v súčasnosti vyše 10.000 Ukrajincov, majú tu trvalý alebo prechodný pobyt.

Veľvyslanec doplnil, že nedostatok pracovných síl na Ukrajine je veľkým sociálnym problémom, ľudia hľadajú prácu s lepším platom. Podľa štatistiky ročne odchádza do zahraničia asi milión ľudí. “Ak bude takáto dynamika pokračovať, o pár rokov nebude mať na Ukrajine kto pracovať,“ konštatoval. Ukrajinci tradične pracujú v Poľsku, Českej republike, čiastočne v Maďarsku, Taliansku, Španielsku a Portugalsku a na ruskej Sibíri najmä v ropnom priemysle.