Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

MFSR: Deficit rozpočtu v apríli vzrástol o miliardu na 3,2 mld. eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Negatívny vývoj bol v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému poklesu o 443 miliónov eur.

Bratislava 2. mája (TASR) - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška klesli príjmy štátneho rozpočtu v apríli o 139 miliónov eur alebo 2,4 % na 5,614 miliardy eur. Výdavky štátneho rozpočtu naopak pri medziročnom porovnaní vzrástli o 866 miliónov eur alebo 10,9 % na 8,814 miliardy eur.

Medziročný rast daňových príjmov predstavoval 445 miliónov eur alebo 9,5 %. Pozitívny vývoj zaznamenal rezort financií pri dani z pridanej hodnoty (DPH), dani vyberanej zrážkou, iných daniach na tovary a služby, pri daniach z používania tovarov a z povolenia na výkon činnosti. Osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach dosiahol medziročný rast 136 miliónov eur. Solidárny príspevok z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií zaznamenal 2 milióny eur.

"Keďže územnej samospráve bolo prevedených o 213,2 milióna eur menej prostriedkov dani z príjmov právnických osôb ako v minulom roku, zaznamenala daň z príjmov právnických osôb medziročný nárast na úrovni 321,8 milióna eur. Negatívny vývoj bol zaznamenaný pri dani z príjmov fyzických osôb vo výške 140,7 milióna eur, ako aj pri spotrebných daniach vo výške 33,6 milióna eur," vyčíslilo ministerstvo.

Negatívny vývoj bol v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému poklesu o 443 miliónov eur. Príjmy z dividend medziročne klesli o 220 miliónov eur. Ostatné príjmy štátneho rozpočtu naopak vzrástli o 79 miliónov eur.

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali podľa MF medziročný nárast o 47,9 milióna eur alebo 10,1 %. V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ došlo k medziročnému nárastu o 347,7 milióna eur alebo 49,1 %. Vo výdavkoch súvisiacich s čerpaním prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti došlo k medziročnému nárastu o 8,7 milióna eur alebo 24,6 %. Platba do rozpočtu EÚ zaznamenala medziročný pokles o 75,1 milióna eur alebo 23,9 %.

"Transfer Sociálnej poisťovni zaznamenal medziročný nárast o 650 miliónov eur, nakoľko v minulom roku nebol poskytnutý," doplnil rezort financií.