Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Kvôli brexitu veľké americké banky presunú časť aktivít do EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Francúzska vláda dúfa, že priláka do krajiny čo najviac spoločností, ktoré plánujú opustiť Londýn, a snaží sa im uľahčiť sťahovanie daňovými výhodami či registráciami.

Paríž 13. októbra (TASR) - Je to neodvratné, veľké americké banky v nasledujúcich rokoch presunú časť svojich aktivít z Londýna do Európy po rozhodnutí britských voličov o brexite. Vyhlásil dnes francúzsky minister financií Michel Sapin. Informovala o tom agentúra Reuters.

Americkí bankári, s ktorými sa minister minulý týždeň stretol vo Washingtone, vraj naznačili, že už neuvažujú o tom, či odísť z Londýna, ale pripravujú sa na transfer.

"Dôjde k presunu aktivít na kontinent. Neviem, v akom rozsahu, a neviem presne, o ktoré aktivity pôjde, ale dôjde k presunu podnikania na kontinent," vyhlásil Sapin, podľa ktorého je to neodvratný dôsledok referenda, bez ohľadu na výsledok rokovaní o brexite.

Francúzska vláda dúfa, že priláka do krajiny čo najviac spoločností, ktoré plánujú opustiť Londýn. A snaží sa im uľahčiť sťahovanie, či už urýchlením procesu registrácie firiem alebo rozšírením daňových výhod pre vysťahovalcov.

Ale na druhej strane pomerne vysoké firemné dane vo Francúzsku predstavujú vážnu prekážku a vláda v Paríži podporuje aj zavedenie dane z finančných transakcií v desiatich štátoch EÚ.