Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Číne dosiahla v novembri najvyššiu úroveň za osem rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Údaje z výroby tak naznačujú, že oslabovanie druhej najväčšej ekonomiky sveta pokračuje.

Peking 10. decembra (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Číne sa v novembri zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za takmer osem rokov. Dôvodom bolo prudké zdraženie bravčového mäsa a iných potravín. Ukázali to v utorok oficiálne údaje Národného štatistického úradu.

Podľa štatistík sa index spotrebiteľských cien v krajine v novembri zvýšil medziročne o 4,5 % po náraste o 3,8 % v októbri. Novembrová inflácia tak bola najvyššia od januára 2012. Analytici očakávali, že dosiahne 4,3 %.

Ceny potravín pritom v sledovanom období stúpli o 19,1 %, najstrmšie za 11 rokov. Na porovnanie, v októbri sa zvýšili o 15,5 %. Z toho ceny bravčového mäsa v novembri vyskočili až o 110,2 %, čím prekonali októbrový rekord. Dôvodom je africký mor ošípaných, ktorý aj naďalej znižuje počet zvierat a tým aj domácu produkciu bravčového mäsa.

Ceny ostatného mäsa, ktoré sa stalo alternatívou k bravčovému, sa v novembri medziročne zvýšili v pásme od 11,8 % do 25,7 %, uviedli štatistici. Ceny nepotravinárskeho tovaru vzrástli o 1 % oproti vlaňajšku.

V medzimesačnom porovnaní sa index spotrebiteľských cien v Číne zvýšil v novembri o 0,4 % (o 0,9 % v októbri), pričom tempo rastu cien bravčového mäsa sa v novembri spomalilo na 3,8 % zo 16,3 % v októbri. Za prvých 11 mesiacov vzrástla miera inflácie v Číne o 2,8 %. Priblížila sa tak cieľovému k stropu vlády na úrovni 3 % v roku 2019.

Štatistický úrad v utorok tiež informoval, že medziročný pokles výrobných cien v Číne sa v novembri zmiernil na 1,4 % z 1,6 % v októbri. A medzimesčne sa ceny hotových produktov znížili o 0,1 %, rovnako ako v októbri.

Údaje z výroby tak naznačujú, že oslabovanie druhej najväčšej ekonomiky sveta pokračuje.