Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Hongkonská burza podala nečakanú ponuku na prevzatie londýnskej LSE

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spojenie búrz by malo vytvoriť podstatne silnejšieho globálneho hráča, ktorý bude schopný lepšie konkurovať americkým rivalom ako ICE a CME.

Londýn/Hongkong 11. septembra (TASR) - Hongkonská burza HKEX podala nevyžiadanú ponuku na londýnsku burzu LSE za viac ako 35 miliárd eur. Uviedla to HKEX s tým, že ponuka platí v prípade, že LSE neuskutoční prevzatie analytickej a dátovej spoločnosti Refinitiv.

Nečakaná ponuka na prevzatie LSE zahrnuje aj prevzatie jej dlhu. "HKEX oznamuje, že dnes predložila správnej rade LSE ponuku na spojenie obidvoch spoločností," informovala v stredu HKEX. Dodala, že ponuka má hodnotu 31,6 miliardy libier (35,44 miliardy eur) vrátane dlhu v hodnote 2 miliardy libier.

Hongkonská burza urobila nečakaný krok v období politických otrasov ako v Hongkongu, tak v Londýne, ktorý sa pripravuje na odchod z Európskej únie. Podľa nej by spojenie búrz vytvorilo podstatne silnejšieho globálneho hráča, ktorý bude schopný lepšie konkurovať americkým rivalom ako ICE a CME.

Aj samotná LSE má už dlhší čas záujem o výraznejšie presadenie sa v Ázii, informovala agentúra Reuters. Ako dodala, LSE len nedávno začala spolupracovať s konkurentom Hongkongu, burzou v Šanghaji.

Čo sa týka ponuky od HKEX, LSE informovala, že ju preskúma. Dodala však, že aj naďalej plánuje prevziať spoločnosť Refinitiv, ktorú v súčasnosti vlastní konzorcium na čele s americkou investičnou spoločnosťou Blackstone.

(1 EUR = 0,89133 GBP)