Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia zvažuje, že Taliansku pošle varovanie za návrh rozpočtu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Taliansko v návrhu rozpočtu na budúci rok plánuje oveľa vyšší schodok, než k akému sa Rím predtým zaviazal.

Brusel 19. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) zvažuje, že Taliansku pošle varovanie, pretože v návrhu rozpočtu na budúci rok plánuje oveľa vyšší schodok, než k akému sa Rím predtým zaviazal. Informovala o tom agentúra Reuters.

Taliansky premiér Matteo Renzi minulý týždeň prestavil "expanzívny" rozpočet na rok 2017. V krajine sa totiž v decembri uskutoční referendum o ústave, ktoré môže rozhodnúť aj o jeho budúcnosti.

Vláda v návrhu rozpočtu počíta so znížením deficitu z očakávaných 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku len na 2,3 % (v roku 2017), hoci sa v máji v liste EK zaviazala, že schodok v rozpočte na budúci rok stlačí na 1,8 % HDP.

"To je veľký rozdiel," uviedol nemenovaný zdroj z Európskej únie (EÚ), podľa ktorého všetkých prekvapila Renziho trúfalosť.

Okrem toho EÚ od členských štátov vyžaduje, aby znižovali aj svoje štrukturálne deficity (očistené od vplyvu hospodárskych cyklov a jednorazových príjmov a výdavkov), a to každý rok o 0,5 % HDP, až kým nedosiahnu vyrovnaný rozpočet alebo prebytok.

Ale Taliansko namiesto toho plánuje štrukturálny deficit na budúci rok zvýšiť na 1,6 % HDP z odhadovaných tohoročných 1,2 % HDP.

A ako by to nebolo dosť, štátny dlh Talianska, druhý najväčší po Grécku, ktorý už dosiahol zhruba 133 % HDP sa aj na budúci rok zvýši, hoci by mal podľa dohody s Bruselom klesať, a to ročne o 3,7 %.

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici začiatkom októbra agentúre Reuters povedal, že Taliansko bude musieť pripraviť taký návrh rozpočtu na rok 2017, ktorý mu umožní znížiť dlh.

Komisia momentálne vyhodnocuje taliansky návrh tak, ako to robí každý rok s návrhmi všetkých členov únie, aby zistila, či je v súlade s rozpočtovými pravidlami únie. V prípade, že hrozí porušenie týchto pravidiel, môže poslať danej krajine varovný list a vyzvať ju, aby návrh rozpočtu upravila. Ak chyby neodstráni, môže komisia návrh odmietnuť a vyzvať vládu, aby vypracovala úplne nový rozpočet, aj keď to sa ešte nestalo.