Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

ECB zvažuje zahrnutie rizík z klimatických zmien do záťažových testov

Na archívnej snímke sídlo Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

Ako povedal viceprezident ECB Luis De Guindos na konferencii organizovanej bankou BNP Paribas v Londýne, centrálne banky musia klimatickým zmenám venovať viac pozornosti.

Londýn 14. novembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) zvažuje, že do budúcich záťažových testov európskych bánk zaradí aj riziká vyplývajúce z klimatických zmien. Uviedol to vo štvrtok viceprezident ECB Luis De Guindos.

Ako povedal na konferencii organizovanej bankou BNP Paribas v Londýne, centrálne banky musia klimatickým zmenám venovať viac pozornosti. Postupne totiž rastie dopyt po tom, aby investície boli environmentálne udržateľné.

"Centrálne banky tu musia zohrať svoju úlohu," povedal De Guindos s tým, že v ECB začali uvažovať o zahrnutí potenciálnych rizík z klimatických zmien do nepriaznivého scenára v rámci záťažových testov bankového sektora.

Nedá sa však počítať s tým, že by sa tak stalo už na budúci rok. Je však možné, že riziká vyplývajúce z klimatických zmien budú zahrnuté do záťažových testov európskych bánk v roku 2022.