Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

EÚ sa sporí na pôde WTO s Kolumbiou pre clá na európske hranolčeky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová uviedla, že aj napriek početným pokusom v snahe presvedčiť Kolumbiu, aby zrušila neodôvodnené opatrenia, EÚ nedostala uspokojivú odpoveď.

Brusel 15. novembra (TASR) - Európska únia podala v piatok podnet v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) na riešenie sporu s Kolumbiou, ktorá zaviedla nezákonné antidumpingové opatrenia na mrazené hranolčeky z Belgicka, Nemecka a Holandska. Informovala o tom Európska komisia (EK) v správe pre médiá.

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová v tejto súvislosti uviedla, že aj napriek početným pokusom v snahe presvedčiť Kolumbiu, aby zrušila neodôvodnené opatrenia, EÚ nedostala uspokojivú odpoveď.

"Preto teraz podnikáme ďalší krok tým, že v rámci WTO začneme právne konanie. EÚ bude aj naďalej využívať mnohostranný obchodný systém na presadzovanie pravidiel, keď ich porušujú iní, najmä ak to ohrozuje pracovné miesta a priemysel v Európe. Dúfame, že tento problém vyriešime čo najskôr, najlepšie už v rámci nadchádzajúcich konzultácií WTO, počas prvej fázy sporu," opísala situáciu komisárka.

Podľa stanoviska EK antidumpingové clá uložené Kolumbiou pred rokom sú nezlučiteľné s právom WTO. Clá, ktoré Bogota uvalila na dovoz hranolčekov z uvedených krajín EÚ na obdobie dvoch rokov, sa pohybujú od približne 3 % do 8 %. Komisia tvrdí, že neoprávnené clá obmedzujú prístup Európanov na kolumbijský trh a ovplyvňujú takmer 85 % vývozu mrazených hranolčekov Únie na tento trh, pričom ide o obrat v hodnote viac ako 19 miliónov eur ročne.

Prvým krokom pri urovnávaní sporov na pôde WTO je 60-dňová konzultácia, v rámci ktorej sporiace sa strany majú príležitosť nájsť riešenie sporu. Ak konzultácie neprinesú uspokojivé riešenie, EÚ môže požiadať WTO, aby zriadila porotu, ktorá bude rozhodovať o tomto prípade.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)