Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

EÚ podľa WTO stále neukončila nelegálnu podporu pre Airbus

ilustračná snímka Foto: TASR/AP

WTO bude na budúci rok rozhodovať aj o nelegálnej podpore USA pre Boeing a je možné, že EÚ bude môcť uvaliť clá na americké tovary.

Ženeva 2. decembra (TASR) - V spore medzi USA a Európskou úniou (EÚ) týkajúcom sa podpory výrobcov lietadiel utrpela Únia ďalšiu porážku. Svetová obchodná organizácia (WTO) dospela k záveru, že EÚ stále neukončila nelegálnu podporu pre Airbus. Potvrdila tak, že USA môžu zachovať svoje odvetné clá.

WTO v pondelok zamietla podanie EÚ. Únia tvrdila, že urobila 18 zmien, vďaka ktorým vyriešila obvinenie z nelegálnych subvencií pre európskeho výrobcu lietadiel Airbus. Opatrenia sa týkali úverov štyroch členských krajín (Nemecka, Francúzska, Španielska a Británie) na financovanie vývoja lietadiel A380 a A350-XWB.

Podľa WTO sa EÚ nepodarilo dokázať, že zmeny sú v súlade s nariadeniami WTO. To znamená, že zostáva platné rozhodnutie WTO zo začiatku októbra, podľa ktorého USA môžu prijať za túto neoprávnenú podporu clá na dovoz z EÚ v hodnote až 7,5 miliardy USD (6,8 miliardy eur).

WTO bude na budúci rok rozhodovať aj o nelegálnej podpore USA pre Boeing a je možné, že EÚ bude môcť uvaliť clá na americké tovary.

(1 EUR = 1,1023 USD)