Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

EK predĺžila dočasnú výnimku pre štátnu pomoc v poľnohospodárstve

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Dočasný krízový rámec štátnej pomoci bol prijatý koncom marca 2022 v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá spôsobila prudký nárast cien energií a hnojív v Európe.

Brusel 3. mája (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok (2. 5.) oznámila, že do konca tohto roka predlžuje dočasnú výnimku pre štátnu pomoc v sektoroch poľnohospodárstva a rybolovu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Táto výnimka z dočasného krízového a prechodného rámca EÚ pre štátnu pomoc (TCTF) nasleduje po mesiacoch protestov poľnohospodárov z dôvodu zníženia príjmov a obáv z ukrajinského dovozu.

Dočasný krízový rámec štátnej pomoci bol prijatý koncom marca 2022 v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá spôsobila prudký nárast cien energií a hnojív v Európe. Cieľom bolo, aby členské štáty EÚ mohli poskytovať včasnú, cielenú a primeranú podporu podnikom v núdzi.

Predĺženie výnimky poskytne týmto odvetviam viac času na "riešenie špecifických výziev, ktoré vznikli v dôsledku narušenia trhu ruskou vojnou na Ukrajine", uviedla podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová. Dodala, že pre ostatné sektory sa bude TCTF v súlade s plánom postupne rušiť.