Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

ECB nezmenila nastavenie menovej politiky

Na archívnej snímke budova Európskej centrálnej banky (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Rada guvernérov ponechala kľúčovú sadzbu na úrovni 0,00 %. Depozitná sadzba zostala na úrovni -0,50 % a sadzba na jednodňové refinančné operácie na úrovni 0,25 %.

Frankfurt nad Mohanom 12. decembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky. Štvrtkové zasadnutie Rady guvernérov bolo prvým, ktoré viedla nová šéfka ECB Christine Lagardeová.

Rada guvernérov ponechala kľúčovú sadzbu na úrovni 0,00 %. Depozitná sadzba zostala na úrovni -0,50 % a sadzba na jednodňové refinančné operácie na úrovni 0,25 %.

Rada guvernérov očakáva, že hlavné úrokové sadzby zostanú na aktuálnych úrovniach alebo ešte klesnú, kým sa výhľad rastu spotrebiteľských cien nezačne výrazne približovať k inflačnému cieľu ECB. Táto konvergencia sa navyše musí konzistentne prejavovať v dynamike inflácie. ECB sa snaží dosiahnuť v strednodobom horizonte medziročnú mieru inflácie tesne pod dvoma percentami.

ECB tiež uviedla, že od 1. novembra obnovila program nákupu aktív (APP) v objeme 20 miliárd eur mesačne. Rada guvernérov predpokladá, že program bude pokračovať, kým to bude potrebné na umocnenie stimulačného vplyvu nastavenia základných sadzieb. Program sa skončí až tesne predtým, než ECB začne zvyšovať svoje kľúčové sadzby.

ECB takisto bude pokračovať v reinvestovaní plného objemu splátok istiny z dlhopisov získaných v rámci programu nákupu aktív ešte dlhší čas po tom, ako začne zvyšovať úrokové sadzby, a v každom prípade tak dlho, kým to bude potrebné na zachovanie priaznivých likvidných podmienok a vysokého stupňa menovej akomodácie.