Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Danko kritizoval Kamenického, prijatie rozpočtu je podľa neho ohrozené

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Foto: TASR – Jaroslav Novák

So zostavovaním rozpočtu má podľa Danka minister Kamenický problém, hoci sa snaží uspokojiť požiadavky jednotlivých rezortov.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Prijatie štátneho rozpočtu je ohrozené a môže prísť k provizóriu. Upozornil na to predseda parlamentu a SNS Andrej Danko na utorkovej tlačovej konferencii. Kritizoval ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) aj ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) vyzval, aby sa na zostavovanie rozpočtu pozrel.

So zostavovaním rozpočtu má podľa Danka minister Kamenický problém, hoci sa snaží uspokojiť požiadavky jednotlivých rezortov. Tvrdí, že minister ani predseda vlády neprejavujú záujem o politickú podporu. "Najmä nech sa spamätá aj minister financií. Ja sa tu nebudem prosiť o stretnutie s premiérom a ministrom," povedal s tým, že čakal telefonát a iniciovanie stretnutia.

Za "vrchol drzosti a nekompetentnosť" považuje Danko analýzu dosahov. Ako príklad uviedol zavedenie rekreačných poukazov, ktoré podľa neho priniesli podstatne vyšší príjem ako výpadok. Nepáči sa mu aj to, že rezort financií nerieši digitálnu daň. Premiér by sa mal podľa neho inšpirovať českým náprotivkom Andrejom Babišom, a to v opatreniach v oblasti efektívneho výberu daní.

"Ja teraz dvíham prst vláde, nech robia od rána do večera na tom, aby si nielen tabuľkovo zostavili rozpočet a sem ho hodili, ale aby hľadali zdroje," povedal Danko s tým, že nevidí žiadnu činnosť. Môže sa podľa neho stať, že rozpočet budú musieť stiahnuť a upravovať. Danko nechcel jednoznačne povedať, či SNS rozpočet podporí alebo nie.

Ministra Richtera zase upozornil, že ak nenájde spôsob, ako bude Sociálna poisťovňa vyplácať minimálne dôchodky, bude mať problém s dôverou SNS. "Ak nebudú vyplatené tieto dôchodky, podľa mňa sa dopustia aj trestných činov," zhrnul. Vidí v tom politický úmysel.