Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Čína nebude uplatňovať dodatočné clá na niektoré agrovýrobky z USA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Agentúra uviedla, že podľa zdrojov z čínskej vlády Peking bude podporovať podniky v nákupe určitého objemu amerických agrovýrobkov vrátane sójových bôbov a bravčového mäsa.

Peking/Washington 24. septembra (TASR) - Čína umožní svojim firmám nakupovať určité americké agroprodukty bez dodatočných ciel. Poukázala na to v utorok čínska agentúra Sinchua, ktorá sa odvolala na zdroje z vlády.

Agentúra uviedla, že podľa zdrojov z čínskej vlády "Peking bude podporovať podniky v nákupe určitého objemu amerických agrovýrobkov vrátane sójových bôbov a bravčového mäsa". Ako Sinchua dodala, čínska Komisia pre clá naďalej nebude uplatňovať na tieto produkty dodatočné dovozné clá uvalené na americké výrobky.

K rozhodnutiu došlo po tom, ako Spojené štáty koncom minulého týždňa zrušili clá na vyše 400 čínskych produktov. Kancelária Obchodného splnomocnenca USA v piatok 20. septembra vydala tri oznámenia pre Federálny register, ktoré vynímajú spod ciel celý rad čínskych produktov. Stalo sa tak na žiadosť veľkých amerických spoločností, ktoré argumentovali, že clá im spôsobujú ekonomické problémy.

Výnimku dostalo 437 rôznorodých produktov, napríklad elektrické obvody pre počítačové grafické procesory, psie obojky, laminované drevené podlahy či miniatúrne vianočné svetielka.