Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čína a USA súhlasili s textom prvej fázy obchodnej dohody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obe strany teraz musia dohodu podpísať.

Washington 13. decembra (TASR) - Spojené štáty a Čína dosiahli v piatok prvú fázu dohody o obchode. To by malo zmierniť spor medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta, ktorý ohrozuje aj globálne hospodárstvo.

Čína v piatok večer oznámila, že obe krajiny súhlasili s textom prvej fázy obchodnej dohody, ktorá zahŕňa aj zrušenie niektorých ciel.

„Obe krajiny sa dohodli na znení prvej fázy dohody o obchode a hospodárstve,“ uviedol na tlačovej konferencii štátny tajomník čínskeho ministerstva obchodu Wang Šou-wen a dodal, že obe strany teraz musia dohodu podpísať.

Podľa troch zdrojov z Washingtonu administratíva prezidenta Donalda Trumpa vo štvrtok (12. 12.) stanovila podmienky pre uzavretie prvej fázy. Ponúkla Číne zrušenie niektorých ciel a zníženie ďalších výmenou za to, že Peking kúpi viac amerických poľnohospodárskych produktov.

Zdroj oboznámený so stavom rokovaní naznačil, že Spojené štáty zastavia clá na čínsky tovar v hodnote 160 miliárd USD (143,19 miliardy eur), ktoré mali začať platiť v nedeľu 15. decembra, a znížia niektoré z už zavedených ciel.

Peking by mal na oplátku súhlasiť s nákupom amerických agroprodutov za 50 miliárd USD v roku 2020, čo je dvojnásobok toho, čo kúpil v roku 2017 pred začiatkom obchodného konfliktu, informovali ďalšie dva zdroje z USA.

(1 EUR = 1,1174 USD)