Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa menili minimálne, cena Brentu je nad 60 USD/barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Tlak vytvára aj pokračujúci spor USA a Číny. Podľa Washingtonu sú ústupky Pekingu v posledných dňoch dobrým štartom, Čína však musí urobiť omnoho viac.

Singapur 17. decembra (TASR) - Cena ropy Brent v pondelok klesla, v porovnaní s vývojom v závere predchádzajúceho týždňa bol však pokles podstatne miernejší. Naopak, cena americkej ropy WTI zaznamenala mierny rast, keď ju podporili údaje o počte aktívnych ropných vrtov v USA. Ceny však naďalej zostávajú pod tlakom, keďže na ropné trhy stále pôsobí neistota v súvislosti s ďalším vývojom obchodného konfliktu medzi USA a Čínou a obavy z prezásobenia trhov.

Ceny ropy stále ovplyvňujú pochybnosti trhov, či rozsah zníženia produkcie zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a niektorých ďalších štátov na čele s Ruskom, na ktorom sa producenti dohodli začiatkom decembra, povedie k výraznejšej redukcii ropy na trhu. Analytici si nie sú istí, či Rusko dohodnuté škrty dodrží a navyše, produkcia v USA naďalej rastie.

Tlak vytvára aj pokračujúci spor USA a Číny. Podľa Washingtonu sú ústupky Pekingu v posledných dňoch dobrým štartom, Čína však musí urobiť omnoho viac. Neistotu zvyšujú aj údaje o zhoršovaní ekonomickej situácie v Číne a Európe.

Na druhej strane, najmä cenu WTI podporila správa z minulého týždňa, že počet aktívnych ropných vrtov v Spojených štátoch klesol. Ako informovala spoločnosť Baker Hughes, počet vrtov dosiahol za minulý týždeň (do 14. decembra) 873. To je o štyri menej než týždeň predtým a zároveň najnižší počet aktívnych ropných vrtov od polovice októbra.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári klesla do 7.39 h SEČ o 3 centy na 60,25 USD (53,39 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI s januárovým kontraktom dosiahla 51,27 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje rast o 7 centov.