Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

BUĎTE OPATRNÍ: Mobilný operátor varuje pred podvodnými volaniami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na rozdiel od pokusov v minulosti, podvodníci teraz použili novú, sofistikovanú schému a ľudí sa snažili oklamať prostredníctvom hlášky v českom jazyku.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Mobilný operátor 4ka zachytil v pondelok (11. 11.) vôbec najmasívnejší pokus o podvodné volania zo zahraničia. Na rozdiel od pokusov v minulosti, podvodníci teraz použili novú, sofistikovanú schému a ľudí sa snažili oklamať prostredníctvom hlášky v českom jazyku. Operátor útok včas odhalil a okamžite zablokoval hovory z krajín, odkiaľ podozrivé telefonáty prichádzali.

Kým doteraz neznáme čísla z exotických krajín iba prezváňali, v najnovšom útoku po zodvihnutí hovoru sa ozve príjemný ženský hlas, ktorý v češtine naliehavo oznámi: "Ahoj. Toto je volanie od rodiny a priateľov, prosím, pozorne počúvajte. Rodina alebo priateľ požiadali o tento hovor. Táto služba je zdarma na použitie. Budeme vás teraz prepojovať, prosím, neskladajte tento hovor. Ďakujem."

Za tento hovor, keďže je prichádzajúci, zákazník neplatí. Podvodníci to však majú premyslené, telefonát je následne akoby prerušený a dôverčivý zákazník často v obave, kto z rodiny či známych mu volal, sa ozve späť. Ale keďže tu už ide o hovor do exotických krajín, často na čísla v 4. zóne, minúta takéhoto volania môže stáť až 4 eur.

"Hneď ako sme zaregistrovali tento útok, keď v pondelok 11. 11. večer automaty obvolávali tisíce našich zákazníkov, sme okamžite zablokovali hovory z krajín, odkiaľ útok prichádzal. Ide o bezprecedentne najmasívnejší útok v histórii operátora," hovorí technický riaditeľ 4ky Patrik Kollaroci. Po okamžitom zákroku operátora boli zablokované hovory z Gabonu, Guyany, Zimbabwe, Nauru, Cookovych ostrovov a niektorých regiónov Bosny a Hercegoviny. 4ka aj napriek rýchlemu zásahu upozorňuje všetkých zákazníkov, aby boli obozretní, najmä ak sa na displeji telefónu objaví číslo s inou zahraničnou predvoľbou.

"Ak podobný hovor neočakávate, navyše je z exotickej krajiny, nedvíhajte ho a najmä nevolajte naspäť. Upozornite na podobné prípady aj svojich rodinných príslušníkov, najmä deti, ak majú už mobilný telefón," varuje Kollaroci.