Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Arbitrážny súd zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk

Ilustračná snímka Foto: TASR

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Petrohrad 18. mája (TASR) - Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass. Firma si voči Deutsche Bank uplatňuje pohľadávky v celkovej výške 238,61 milióna eur.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch. Ide teda len o časť jej ruských aktív.

Súd predtým zmrazil aj bankové účty a aktíva talianskej bankovej skupiny Unicredit v Rusku. Dotklo sa to aj ďalších finančných inštitútov. Príčinou je zrušenie výstavby terminálu na spracovanie plynu z dôvodu západných sankcií. RusChimAllianz požaduje od Unicreditu 444 miliónov eur, pričom hodnota jej zmrazených aktív predstavuje 463 miliónov.

Unicredit je po Raiffeisenbank najväčšou zahraničnou bankou, ktorá v Rusku stále pôsobí, a patrí medzi 20 najväčších bánk v krajine z hľadiska bilancie.

Spoločnosť RusChimAllianz podpísala v roku 2021 zmluvu o výstavbe závodu s nemeckou priemyselnou skupinou Linde a stavebnou firmou Renaissance Heavy Industries. RusChimAllianz za to zaplatila skupine Linde zálohu. Po tom, čo Rusko bezdôvodne napadlo Ukrajinu, Západ prijal voči Rusku rozsiahle sankcie a zastavila práce na projekte.

Banky, ktoré vystupovali ako ručitelia, takisto stiahli svoje záruky. RusChimAllianz na arbitrážnom súde v Petrohrade okrem Deutsche Bank a Unicredit žaloval aj Commerzbank, Bayerische Landesbank a Landesbank Baden-Württemberg. Na rozdiel od Unicredit však tieto spoločnosti nemali v Rusku významné pobočky.