Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Československé výročia 2018

Život katolíckeho kňaza Andreja Hlinku mapuje nový dokumentárny film

Andrej Hlinka, archívna snímka. Foto: TASR/archív

Premiéra snímky sa uskutoční v utorok 30. októbra na Dvojke v hlavnom vysielacom čase.

Ružomberok 19. októbra (TASR) – Náčrt života katolíckeho kňaza a rodáka z Černovej Andreja Hlinku (1864-1938) so zameraním na jeho osobnú a kňazskú identitu prinesie na konci októbra nový dokumentárny film Hlinka. Snímka vznikla v koprodukcii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a ružomberskej filmovej spoločnosti MOOVI pri príležitosti 80 rokov od úmrtia tejto vedúcej osobnosti slovenského národného hnutia a storočnice vzniku Československej republiky.

Režisérom filmu, ktorý sa podpísal aj pod jeho scenár, je mladý filmár Matúš Demko. „Osobnosť Andreja Hlinku, jeho politické aktivity, ale neskôr aj zneužitie jeho mena po smrti sú veľmi rozsiahle témy. Boli sme limitovaní časom, preto sme sa zamerali viac na jeho samotný život – aký bol človek, kňaz, a tiež približujeme aj jeho aktivity v Ružomberku, kde bol 33 rokov farárom. Cenné sú výpovede posledných žijúcich pamätníkov," uviedol.

Kameru a strih zabezpečili ružomberskí tvorcovia Jakub Krška a Šimon Klačko. Originálnu hudbu pre film Hlinka skomponoval Ján Zborovjan.

Premiéra snímky sa uskutoční v utorok 30. októbra na Dvojke v hlavnom vysielacom čase – symbolicky na sté výročie Deklarácie slovenského národa, ku ktorej sa pripojil aj hlavný hrdina novovzniknutého filmu.