Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislavský kraj

Ochranári vyzývajú MK SR na zachránu objektov v Steine

Na snímke rad čakajúcich návštevníkov pred budovou pivovaru. Foto: TASR/Vladimír Benko

Klub ochrany technických pamiatok apeluje tým, že ide kultúrne dedičstvo.

Bratislava 14. februára (TASR) – Ministerstvo kultúry SR by sa malo postaviť na stranu záchrany kultúrneho dedičstva v bývalom pivovare Stein, nie na stranu jeho likvidácie. Takúto výzvu adresoval rezortu Klub ochrany technických pamiatok (KOTP). Ministerstvo totiž rieši odvolanie investora voči rozhodnutiu pamiatkarov a má rozhodnúť, či vôbec, a ktoré objekty sa v priestore bývalého pivovaru stanú národnou kultúrnou pamiatkou. Rezort však spis ešte nepreštudoval.

Z pôvodného pivovaru sa má zachovať objekt s kupolou - kvasiareň z roku 1944, s ktorou vo svojom projekte počíta aj investor. Pamiatkový úrad SR však vlani v novembri za národné kultúrne pamiatky vyhlásil celkovo štyri objekty. Okrem kvasiarne by mala byť chránená aj varňa so silom, strojovňa s vodnou vežou a takzvané ležiacke pivnice. Investor však oponuje, že väčšina zo spomínaných objektov je v dezolátnom stave. Voči rozhodnutiu pamiatkarov sa odvolal a pred niekoľkými dňami bývalý pivovar otvoril tiež pre verejnosť, aby sa o stave areálu mohla sama presvedčiť.

Teraz má rozhodnúť rezort kultúry ako druhostupňový orgán. "Ministerstvo sa k prípadu vyjadrí až po preštudovaní spisu," odkázal jeho hovorca Jozef Bednár. KOTP sa obáva, že rezort rozhodnutie Pamiatkového úradu SR nepotvrdí a objektovú skladbu zúži. "Sme presvedčení, že zachovanie len jediného objektu z tak významného a  hodnotného areálu, ako je pivovar Stein, by bolo nezodpovedné a v rozpore s ochranou a zachovávaním kultúrneho dedičstva krajiny," vraví Jakub Ďurinda z občianskeho združenia.

Objekt bývalého pivovaru Stein na Blumentálskej ulici vlani v júli získala v dražbe za 8.500.000 eur spoločnosť Dreamfield Property, ktorá spolupracuje s fínskym developerom YIT Reding. Ten chce do prestavby investovať asi 80 miliónov eur. Takzvaný New Stein má tvoriť 350 bytov, vyše 800 parkovacích miest v podzemí a administratívne priestory.

Výrobu piva v Steine zastavili ešte v roku 2007, keď priemyselný areál kúpila firma Orco. Po troch požiaroch však z jej plánov prestavať areál na multifunkčný komplex zišlo.