Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

SDKÚ-DS pošle do boja o primátora Bratislavy Iva Nesrovnala

Archívna foto Foto: TASR / Martin Baumann

Nesrovnal vedie v bratislavskom mestskom zastupiteľstve najsilnejší poslanecký klub SDKÚ-DS a zároveň je vicežupanom bratislavského VÚC.

Bratislava 23. januára (TASR) – Kandidátom SDKÚ-DS na primátora Bratislavy v tohtoročných komunálnych voľbách je súčasný krajský a mestský poslanec a tiež doterajší bratislavský vicežupan Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS). Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder strany Pavol Frešo. V SDKÚ-DS podľa jeho slov prebehli primárne voľby, v ktorých Nesrovnal zvíťazil.

"SDKÚ-DS má ambíciu ísť a presvedčiť svojich stredopravých partnerov, že tak, ako sme sa dokázali zjednotiť v rámci župných volieb, tak sa zjednoťme aj v rámci voľby primátora Bratislavy. Máme záujem na tom, aby sa urobila čo najširšia koalícia zoči-voči ľavicovému kandidátovi, ktorého Smer podporí," uviedol dnes Frešo. Vyzdvihol, že Nesrovnal veľmi dobre rozumie kraju a mestu, je vynikajúci právnik, výborný diplomat a mal by byť vo voľbách prirodzenou alternatívou.

Nesrovnal vedie v bratislavskom mestskom zastupiteľstve najsilnejší poslanecký klub SDKÚ-DS, Most-Híd. Dnes prezentoval, že jeho základnou víziou je Bratislava ako európska metropola. "Má jednu veľkú výhodu, tou je jedinečná poloha – Malé Karpaty, Dunaj, nížina, stred Európy, to všetko robí z Bratislavy mesto predurčené na úspech, len sa to musí chytiť za správny koniec, a to sa nedeje," myslí si kandidát. Štyri roky práce vicežupana, mestského a krajského poslanca mu podľa jeho slov dali dostatok skúseností a orientácie, aby o stoličku primátora tento rok zabojoval.

V hlavnom meste podľa Nesrovnala nefungujú základné veci. Poukazoval na nedostatok financií na jeho rozvoj i stavebný poriadok, kde to vyzerá, že si "každý stavia, kde chce a čo chce". "Výsledkom je rozbitý obraz mesta a veľký pocit nespravodlivosti medzi Bratislavčanmi. Navrhol som do existujúceho územného plánu mesta a spolu s poslancami presadzujeme Zásady výškovej regulácie. Žiadam vypracovať prísnejší územný plán," podotkol Nesrovnal s tým, že do pripravovaného stavebného zákona tiež presadzuje zásadu, aby sa investori podieľali na vybudovaní infraštruktúry. "Lebo s nimi sa nebojuje, im treba dať jasné pravidlá."

Bratislava dnes Nesrovnala nemá peniaze na rozvoj aj v dôsledku nespravodlivo nastaveného podielového financovania. "Máme dvakrát menej financií na obyvateľa ako v Brne a 11-krát menej ako Viedeň. Navrhli sme, aby Bratislava dostala viac peňazí zo štátneho rozpočtu ako doteraz," zdôraznil.

Nesrovnalovi sa rovnako nepáči, že steny bratislavských budov sú postriekané grafitmi a mesto s tým nič nerobí. "Navrhujeme zvýšenie finančných prostriedkov do rozpočtu na obnovu stien, na zvýšenie čistoty a aby mesto dávalo príspevky tým ľuďom, ktorí si grafity chcú odstrániť," vysvetlil. Bojovať chce tiež s množstvom bilbordov a zasadzuje sa aj za záchranu vinohradov v kraji.