Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Na modranskom vinobraní budú len registrovaní vinári z regiónu

Modranské vinobranie. Foto: Mesto Modra

Novinkou tohto roka je vínostan, kde budú všetci vinári z modranského vinohradníckeho rajónu pod jednou strechou.


Modra 25. septembra (TASR) – Modranské vinobranie, ktoré sa začne v piatok 27. septembra, láka návštevníkov na kvalitné víno a rôznorodý program. Novinkou tohto roka je vínostan, kde budú všetci vinári z modranského vinohradníckeho rajónu pod jednou strechou. TASR o tom informovala Zuzana Tichá z komunikačného oddelenia mesta Modra.

Mesto chce podporiť miestnych vinárov a tých, ktorí vyrábajú víno z hrozna dopestovaného v modranskom vinohradníckom rajóne. „Víno bude k dispozícii iba vo vínostane, na nádvorí historickej radnice, v otvorených dvoroch a pivniciach. Týmto krokom garantujeme kvalitu vín a burčiaku, ktoré si ľudia kúpia priamo od vinára, ktorý ich produkuje,“ povedal primátor Modry Juraj Petrakovič.

Návštevníci sa môžu zúčastniť na verejnej ochutnávke vín v mestskej pivnici alebo komentovanej historickej prešovačke na nádvorí historickej radnice. Súčasťou programu budú aj dobový alegorický sprievod a hudobné vystúpenia skupín ako IMT Smile, Korben Dallas či Slniečko.

Slávnosti sa snažia prostredníctvom programu prilákať aj mladšie generácie návštevníkov. Pre deti je pripravené vystúpenie Žonglérska omeleta cirkusu Chůdadlo a čítanie s autorkou knihy Mimi a Líza Katkou Kerekesovou. Staršie deti sa môžu zabaviť v slamenom labyrinte pre parkúristov, vypočuť si vystúpenie bratislavského rapera Gleba alebo sa odfotiť pri symbole oberačky - korune z hrozna, ktorá je súčasťou street art projektu vytvoreného v spolupráci s miestnymi umelcami.

Vinobranie je vyvrcholením a oslavou ukončenia oberačkovej sezóny. Slávnosti trvajú tri dni, tento rok pripadli na posledný septembrový víkend 27. až 29. septembra.