Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Rozdávali sa ceny za príkladnú obnovu objektov kultúrneho dedičstva

Na archívnej snímke prezident Spolku architektov Slovenska Ján Miloslav Bahna. Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Ocenené projekty chcú dať podnet na zamyslenie, poskytnúť kreatívne nápady ďalším stavebníkom a tiež oceniť snahu o zachovanie a obnovu nie vždy pamiatkovo chráneného stavebného fondu.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Ceny za príkladnú obnovu objektov kultúrneho dedičstva v Bratislavskom kraji rozdali vo štvrtok už po desiaty raz. Cieľom súťaže je prispieť k zachovaniu tradičnej architektúry, ktorá vytvára jedinečný obraz Bratislavského regiónu. Súťaž realizovala organizácia AINova v úzkej spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK). TASR o tom informovala členka vedenia AINovy Lucia Gembešová.

"Najvzácnejšie na oceňovaní obnov, rekonštrukcií či revitalizácií objektov, ktoré organizuje Academia Istropolitana Nova, je aktivizácia obyvateľov, ktorí sa zaujímajú o svoje mesto či dedinu. Nie je im ľahostajná ich ulica, záhrada alebo park. Spolu s profesionálnymi architektmi a urbanistami prispievajú k formovaniu harmonického obrazu svojich dedín a miest. Spoznávajú a rozvíjajú tradičné stavebné technológie," povedal prezident Spolku architektov Slovenska Ján Miloslav Bahna.

Predseda BSK Juraj Droba skonštatoval, že historické objekty sú súčasťou prvého vizuálneho kontaktu, ktorý vnímajú obyvatelia a turisti prechádzajúci krajom. "Práve príkladne obnovené vinohradnícke domy, kúrie a iné historické stavby spoluvytvárajú jedinečný obraz našich obcí a miest. BSK preto už niekoľko rokov podporuje oceňovanie ich vlastníkov a správcov – asi neexistuje lepšie vyjadrenie úcty k vlastnému kultúrnemu dedičstvu ako jeho obnova a opätovné začlenenie do života i súčasného kontextu," uviedol.

Člen správnej rady AINovy David Marwan vysvetlil, že prostredníctvom ocenenia chcú organizátori súťaže vyjadriť podporu tým, ktorí sa zaslúžili o obnovu a často dokonca o záchranu hodnotných stavieb v regióne. Doplnil, že väčšinou nejde o pamiatkovo chránené objekty a bez starostlivosti týchto ľudí by mnohé z nich postupne zanikli.

Ocenené projekty chcú dať podnet na zamyslenie, poskytnúť kreatívne nápady ďalším stavebníkom a tiež oceniť snahu o zachovanie, obnovu a využívanie pre región typického, nie vždy pamiatkovo chráneného stavebného fondu. Cieľom súťaže je popularizácia témy obnovy historickej architektúry a tiež poukázanie na skutočnosť, že kvalita prostredia, v ktorom žijeme, a starostlivosť oň je záležitosťou celej spoločnosti.

V desiatom ročníku súťaže prešlo výberom šesť príkladných realizácií obnovy - Farský kostol Nanebovzatia Panny Márie v Pezinku, tradičný roľnícky dom v Malých Levároch, historický Mlyn v Lozorne, horáreň Biely Kríž vo Svätom Jure, vinohradnícky dvor v Bratislave-Rači a vinohradnícky dom v Modre.

Udelené boli aj dve výročné ocenenia. Ocenenie župana BSK získalo Združenie záchrany cirkevných pamiatok v Modre, ktoré sa už viac ako desať rokov, spolu s miestnou komunitou, venuje obnove Kostola Narodenia sv. Jána Krstiteľa. Kostol je považovaný za najstaršiu sakrálnu pamiatku Modry. Výročné ocenenie bolo udelené rodine Vitekovej za obnovu horárne Rybníček na Pezinskej Babe. Horáreň je jednou z mála dodnes zachovaných stavieb, ktoré kedysi v Malých Karpatoch užívali tzv. huncokári – horskí ľudia.