Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský kraj začal s očkovaním proti HPV v Bratislave a Malackách

Ilustračná snímka. Foto: TASR Edmund Örzsik

BSK na sociálnej sieti priblížil, že očkovanie je možné v zdravotnom stredisku na Rovniankovej ulici v Petržalke.

Bratislava 15. marca (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v piatok zorganizoval ôsmy očkovací deň proti HPV vírusu. Od 13.00 h sa možno očkovať v Bratislave aj v Malackách. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

BSK na sociálnej sieti priblížil, že očkovanie je možné v zdravotnom stredisku na Rovniankovej ulici v Petržalke. V Malackách sa očkuje na Nádražnej ulici, v ambulancii primárnej starostlivosti pre deti. Na očkovanie je potrebná registrácia.

"Očkovacími dňami prispievame k prevencii onkologických ochorení. Rovnako robíme osvetu a zdôrazňujeme, aký význam má v prípade zdravia prevencia a očkovanie," povedal predseda BSK Juraj Droba.

Ľudský papilomavírus (HPV) môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví. Okrem rakoviny krčka maternice sú to aj iné nádory, rakovina vagíny, penisu alebo konečníka. Očkovanie je preto vhodné pre obe pohlavia.

Očkovacia schéma je pre deti do 15 rokov dvojdávková a trojdávková pre starších ako 15 rokov. Očkovanie proti HPV je bezplatné, teda hradené zo zdravotného poistenia, pre všetky 12-ročné deti. Od 1. decembra 2023 je plne hradené aj pre 13- a 14-ročných. Staršie deti a dospelí si vakcínu musia uhradiť.